Wykonanie
Ciasto powstało na bazie innego ciasta . Zrobiłam inny krem i użyłam
brzoskwiń zamiast
ananasów. Ciasto jest wilgotne ze względu na
jabłka. To naprawdę udane połączenie smaków.
Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki5
jabłek1 i 1/2 szklanki
cukru kryształu4
jajka1 szklanka siekanych
orzechów włoskich1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejKrem:1 puszka
brzoskwińcukier do smaku2 budynie
śmietankowe25 dag
masłaDodatkowo:2
galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 750 ml wrzątkuSposób wykonania:1.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką
cukru.2.
Białka ubić, dodać pozostały
cukier i
żółtka. Dodać
jabłka razem z powstałym
sokiem i
orzechy. Następnie dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piec w 180 st. C do zrumienienia (u mnie piekło się 50 minut) - blacha 24x36 cm.3. Odlać
sok z brzoskwiń i uzupełnić
wodą do objętości 1/2 litra. 2/3 szklanki odlać, rozprowadzić w tym 2 budynie. Pozostałą część zagotować, dosłodzić do smaku i zrobić
budyń. Chwilkę jeszcze gotować na małym ogniu, aż nie zgęstnieje. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.4.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu.5. Na cieście wyłożyć krem, ułożyć pokrojone cząstki
brzoskwiń i zalać tężącą
galaretką. Schłodzić, by
galaretka dobrze stężała.Smacznego!!!