ßßß

Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki5 jabłek1 i 1/2 szklanki cukru kryształu4 jajka1 szklanka siekanych orzechów włoskich1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejKrem:1 puszka brzoskwińcukier do smaku2 budynie śmietankowe25 dag masłaDodatkowo:2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 750 ml wrzątkuSposób wykonania:1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru.2. Białka ubić, dodać pozostały cukier i żółtka. Dodać jabłka razem z powstałym sokiem i orzechy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piec w 180 st. C do zrumienienia (u mnie piekło się 50 minut) - blacha 24x36 cm.3. Odlać sok z brzoskwiń i uzupełnić wodą do objętości 1/2 litra. 2/3 szklanki odlać, rozprowadzić w tym 2 budynie. Pozostałą część zagotować, dosłodzić do smaku i zrobić budyń. Chwilkę jeszcze gotować na małym ogniu, aż nie zgęstnieje. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.4. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu.5. Na cieście wyłożyć krem, ułożyć pokrojone cząstki brzoskwiń i zalać tężącą galaretką. Schłodzić, by galaretka dobrze stężała.Smacznego!!!