Wykonanie
Ostatnio w związku ze spadkiem energii i sił witalnych chętnie przypominam sobie proste klasyczne przepisy na ciasta niewymagające pracochłonnych akrobacji z wałkiem przy stolnicy przy zagniataniu i wałkowaniu kruchego ciasta ;p Wystarczy zaledwie mikser, który sprawnie zmiksuje wszystkie składniki, stolnica, aby pokroić
owoce i
bakalie, a
potem wylać ciasto do blaszki!Do takich ciach należy przepis na „Wiewiórkę” – ciasto z
jabłkami,
orzechami i
cynamonem (przepis znaleziony na stronie . Dzięki
jabłkom nie jest suche, a
orzechy miło chrupią w pyszczkach :)
Składniki:4
jajka2 szklanki
mąki tortowej3/4- 1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonu4
jabłka3/4-1 szklanka
orzechów włoskich i laskowych
Jajka zmiksować z
cukrem, przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę. Zetrzeć na tarce
cynamon lub dodać
cynamon w proszku. Następnie wlać
olej i zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w nieregularną kostkę około 2 cm.
Orzechy drobno posiekać, wrzucić
jabłka i
orzechy do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką i wylać do blaszki wysmarowanej
margaryna i posypanej
bułka tarta lub wysłana papierem do pieczenia. Piec w temp.170 stopni na termoobiegu a
potem 20 minut na klasycznym ustawieniu góra-dół. Stopień wypieczenia ciasta sprawdzamy klasycznie przez włożenie w ciasto patyczka drewnianego, jeśli końcówka będzie sucha, wyciągamy jeśli nie, jeszcze dopiekamy.