Wykonanie
Delikatne, wilgotne
orzechowe babeczki z białą czapą cream cheese. Świetnie się prezentują, dobre na początek
orzechowego szaleństwa (dostałam całą reklamówkę
orzechów włoskich, które muszę zużyć ;). Przepis pochodzi z 'Everyday muffins & bakes'. Polecam!Składniki na około 10 sztuk:85 g
włoskich orzechów, zmielonych4 łyżki miękkiego
masła80 g drobnego
cukru do wypiekówotarta skórka z połowy
cytryny70 g
mąkipół płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniapół płaskiej łyżeczki
sody oczyszczonej2
jajka, roztrzepane
orzechy włoskie do dekoracji250 g cream cheese, np. Philadelphia (można też użyć
mascarpone)5 łyżek
cukru pudruDo zmielonych
orzechów dodać
masło,
cukier,
skórkę z cytryny,
mąkę,
sodę, proszek,
jajka i wszystko razem zmiksować.Formę do muffinek wyłożyć papierkami, przełożyć do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną, a przecież trzeba jeszcze udekorować je
serkiem).Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.Wystudzić. Cream cheese ubić z
cukrem pudrem, udekorować babeczki
serkiem, a następnie
orzechami.Smacznego :)