ßßß
Delikatne, wilgotne orzechowe babeczki z białą czapą cream cheese. Świetnie się prezentują, dobre na początek orzechowego szaleństwa (dostałam całą reklamówkę orzechów włoskich, które muszę zużyć ;). Przepis pochodzi z 'Everyday muffins & bakes'. Polecam!Składniki na około 10 sztuk:85 g włoskich orzechów, zmielonych4 łyżki miękkiego masła80 g drobnego cukru do wypiekówotarta skórka z połowy cytryny70 g mąkipół płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniapół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej2 jajka, roztrzepaneorzechy włoskie do dekoracji250 g cream cheese, np. Philadelphia (można też użyć mascarpone)5 łyżek cukru pudruDo zmielonych orzechów dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem zmiksować.Formę do muffinek wyłożyć papierkami, przełożyć do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną, a przecież trzeba jeszcze udekorować je serkiem).Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.Wystudzić. Cream cheese ubić z cukrem pudrem, udekorować babeczki serkiem, a następnie orzechami.Smacznego :)