Wykonanie
Nieubłaganie nadchodzi jesień, i to całkiem sporymi kokami. W
Krakowie od rana wieje i leje liście żółkną i zasypują wszystkie ulice.Gdyby jeszcze ta
pora roku była taka prawdziwie polska złota, było by miło. Na pocieszenie zostaje nam kubek gorącej
herbaty i coś słodkiego. Mam nadzieję ,że moje dwie propozycje przypadną Wam do gustu. Pierwsza to ciasto
jabłkowo orzechowe, fajne połączenie smaków, chrupiąca kruszonka.Mocno wilgotne, długo zachowuje świeżość. Składniki podaję na dwie formy keksówki o długości 18 cm.
300 g
masła4
jajka350g
mąki150 g zmielonych
orzechów włoskich4
jabłka2 łyżeczki
proszku do pieczenia180g
cukrukruszonka200 g
mąki100 g
masła100 g
cukruMasło ucieramy z
cukrem na puszystą masę(długo, ja ucieram robotem ok 7 minut) Następnie dodajemy po jednym
jajku i mieszamy do całkowitego połączenia składników.Dodajemy zmielone
orzechy mąkę,
proszek do pieczenia i dwa starte na grubych oczkach
jabłka. Mieszamy. Na koniec dodajemy dwa kolejne
jabłka pokrojone w kostkę.Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek i posypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy 40-45 min w 180st.