Wykonanie
Pyszne ciasto, pochodzące ze zbiorów siostry Anastazji więc wymaga trochę pracy, ale jest jej warte :)
Składniki : blaszka 39x24 cm
BiszkoptBiszkopt z połowy porcji przepis klikCiasto
miodowe25 dag
mąki pszennej3 łyżki
miodu3 łyżki
cukru pudru1
jajko1/4 kostki
margaryny1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejMasa
jabłkowa1 kg
jabłek1
galaretka zielona1 łyżka
masłaMasa serowa50 dag
serka homogenizowanego2
czerwone galaretkiMasa makowaopakowanie maku w puszce 90 dag1-2
galaretek cytrynowychDodatkowopuszka
brzoskwiń lub
ananasa2
galaretki brzoskwiniowe lub
pomarańczoweOpis wykonania:
BiszkoptBiszkopt pieczemy według przepisu z połowy proporcji (3
jajka ). Studzimy.Ciasto
miodoweZ podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy i przekładamy do takiej samej wielkości blaszki jak
biszkopt. Pieczemy około 18 minut w 180 C, studzimy.Masa
jabłkowaJabłka obieramy i trzemy na tarce, dusimy na
maśle pod przykryciem, aż będą miękkie. Dodajemy suchą
galaretkę (ewentualnie dodajemy zielony barwnik ) i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.Masa makowaSprawdzamy konsystencje
maku jeżeli jest suchy starczy jedna
galaretka, którą rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzącej
wody studzimy i lekko ścinającą mieszamy z
makiem i wykładamy na
jabłka. Natomiast jeżeli
mak jest dosyć rzadki musimy użyć 2
galaretek rozpuszczonych w 1/2 szklanki wrzątku.Masa serowa
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej
wody, studzimy i lekko tężejącą mieszamy dokładnie z
serkiem.
Galaretki brzoskwiniowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.Złożenie:Ciasto
miodowe- masa
jabłkowa-
mak-
biszkopt jasny-masa serowa-
owoce pokrojone-zalewamy tężejącą
galaretką.
źródło : 100 najnowszych ciast siostry AnastazjiJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy