ßßß Cookit - przepis na Mięciutkie pierniczki II

Mięciutkie pierniczki II

nazwa

Wykonanie

składniki
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1/2 szklanki miodu
* 4 łyżki masła lub margaryny
* 2 jajka
* 4-5 łyżeczek kakao
* 2-4 łyżek przyprawy do piernika
Sposób wykonania
Mąkę przesiać z sodą i kakao, dodać pozostałe składniki i zagnieść wszystko razem na elastyczne ciasto. Ciasto zamknąć w szczelnym pojemniku, lub woreczku foliowym i umieścić w lodówce na 1-2 dni (w razie braku czasu można piec już po 2-3 godzinach chłodzenia).
Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie w celu uplastycznienia, rozwałkowywać porcjami na placki grubości 4 mm, wycinać różne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem można po wierzchu posmarować mlekiem zagęszczanym lub roztrzepanym białkiem.
Wkładać do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni, ok. 10 min.
Po zdjęciu z blachy studzić na kratce.
Nawet po wystudzeniu te pierniczki nie twardnieją całkowicie, nawet na drugi dzień pozostają miękkawe, nadające się do jedzenia.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/12/pierniczki-z-kakao.html