Wykonanie
składniki* 2,5 szklanki
mąki pszennej* 2/3 szklanki
cukru pudru* 1 łyżeczka
sody oczyszczonej* 1/2 szklanki
miodu* 4 łyżki
masła lub
margaryny* 2
jajka* 4-5 łyżeczek
kakao* 2-4 łyżek
przyprawy do piernikaSposób wykonania
Mąkę przesiać z
sodą i
kakao, dodać pozostałe składniki i zagnieść wszystko razem na elastyczne ciasto. Ciasto zamknąć w szczelnym pojemniku, lub woreczku foliowym i umieścić w lodówce na 1-2 dni (w razie braku czasu można piec już po 2-3 godzinach chłodzenia).
Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie w celu uplastycznienia, rozwałkowywać porcjami na placki grubości 4 mm, wycinać różne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem można po wierzchu posmarować
mlekiem zagęszczanym lub roztrzepanym
białkiem.Wkładać do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 190 stopni, ok. 10 min.Po zdjęciu z blachy studzić na kratce.Nawet po wystudzeniu te pierniczki nie twardnieją całkowicie, nawet na drugi dzień pozostają miękkawe, nadające się do jedzenia.