ßßß
składniki* 2,5 szklanki mąki pszennej* 2/3 szklanki cukru pudru* 1 łyżeczka sody oczyszczonej* 1/2 szklanki miodu* 4 łyżki masła lub margaryny* 2 jajka* 4-5 łyżeczek kakao* 2-4 łyżek przyprawy do piernikaSposób wykonaniaMąkę przesiać z sodą i kakao, dodać pozostałe składniki i zagnieść wszystko razem na elastyczne ciasto. Ciasto zamknąć w szczelnym pojemniku, lub woreczku foliowym i umieścić w lodówce na 1-2 dni (w razie braku czasu można piec już po 2-3 godzinach chłodzenia).
Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie w celu uplastycznienia, rozwałkowywać porcjami na placki grubości 4 mm, wycinać różne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem można po wierzchu posmarować mlekiem zagęszczanym lub roztrzepanym białkiem.Wkładać do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 190 stopni, ok. 10 min.Po zdjęciu z blachy studzić na kratce.Nawet po wystudzeniu te pierniczki nie twardnieją całkowicie, nawet na drugi dzień pozostają miękkawe, nadające się do jedzenia.