Wykonanie
BŁYSKAWICZNE
Dziś u mnie praca od 6 rano w kuchni ciągle trwa. Dzisiaj zamęczę Was przepisami ;) Obiecałam, że dodam na wszystkie dania, wiec będą. Dlatego wybaczcie dzisiejsze zatrzęsienie. Zaczynamy od pierniczenia. Klasyczne, błyskawiczne, pyszne. Idealnie robi się ciasto, doskonale się z nim pracuje. Po upieczeniu pamiętajcie, by trzymać je w pudełku metalowym lub słoju z kawałkiem
jabłka, to szybko zmiękną. Przepis, który jest super, wiec cytuję dosłownie, dostałam od Ewci z bloga Marshmallows - bardzo dziękuję :) Dzięki Tobie te Święta będą pachnieć wyjątkowo, bo pierniczki zawisną na choince :)Składniki:400 g
mąki pszennej - u mnie tortowa2
jaja130 g
cukru pudru100 g
miodu100 g roztopionego
masła - u mnie
margaryna1 łyżeczka
przyprawy do piernika lub
cynamonu - ja dałam domową1 łyżeczka
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejRoztapiamy
masło w rondelku i studzimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i zagniatamy z nich ciasto - będzie ono delikatnie klejące, ale mimo to nie dosypujemy
mąki. Odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy na grubość nie cieńszą niż 5 milimetrów i wykrawamy kształty, za pomocą foremek. Pierniczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy około 8, 10 minut w temperaturze 180 °C. Gotowe lukrujemy tak, jak nam podpowiada wyobraźnia :) Smaczności !!!