Wykonanie
Są już na moim blogu burgery wegańskie a dziś coś dla prawdziwych smakoszy tego dania czyli burgery wołowo-wieprzowe z
sosem barbecue.Mój znajomy kiedyś powiedział tak: " burgery bez
mięsa to tak jak
piwo bezalkoholowe, złe z natury", dlatego myślę, że teraz nikt nie powinien narzekać :).Składniki na burgery (około 15 sztuk):- pół kg
mięsa wołowego- pół kg
mięsa wieprzowego-
sól,
pieprz- łyżeczka
majeranku- szczypta
kminku,
ostrej papryki,
cynamonu, zmielonych ziaren
kolendry,
tymianku i
ziół prowansalskich-
jajko-
oliwa z oliwekSkładniki na
sos barbecue:- pół szklanki
ketchupu- 8 łyżek
wody- 2 łyżki
octu winnego- 2 łyżki
sosu sojowego- 2 łyżki
musztardy- 2 łyżki
sosu worcestershire- 2 łyżki
cukru- 1 łyżka
oliwyDodatki:-
bułki do burgerów-
sałata-
pomidor-
czerwona cebulaPrzygotowanie:
Mięso wołowe i wieprzowe mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia z grubymi oczkami. Dodajemy
jajko, przyprawiamy przygotowanymi
ziołami i mieszamy dokładnie ze sobą. Na koniec przyprawiamy
solą i
pieprzem według uznania.Z przygotowanego
mięsa formujemy cienkie hamburgery, które następnie moczymy w
oliwie z oliwek. Pieczemy na patelni grillowej około 3-4 minuty z obu stron.Wszystkie składniki na sos umieszczamy w garnku z grubym dnem i stawiamy na ogniu. Mieszamy do połączenia się składników i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy sos będzie gęsty, ściągamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.