Wykonanie

Pierwszy hummus, pierwsza
pita z hummusem, niestety bez pierwszego własnoręcznie upieczonego
chlebka, chociaż spędziłam prawie dwie godziny w kuchni na robieniu ich, po prostu nie wyrosły i były w środku surowe :(
Będę wdzięczna jak ktoś mi poda sprawdzony przepis na chlebek
pitaWarto było jednak pomęczyć się przy hummusie, bo chociaż mnóstwo przy nim miksowania, to naprawdę było warto, chociaż zapomniałam dać
czosnku i pierwsza partia
chlebków była z oszukanym hummusem, nieważne, i tak było pysznie!
Sałatka może i mało grecka, ale pasuje do hummusu, chrupko-miękką konsystencją. Naszym chlebkom w tym wydaniu dobrze robi
majonez fasolowy.HummusSkładniki na duży słoik :Szklanka suchej
ciecierzycyPół szklanki
oliwy2-3 łyżki tahini2 łyżki
soku z cytrynyPół łyżeczki mielonego
kminu rzymskiegoDużo posiekanej
natki pietruszkiSól i
pieprzWoda
Ciecierzycę moczymy na noc. Gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości. Przekładamy do blendera, dodajemy wszystkie składniki i 1/3 szklanki
wody, i wszystko miksujemy na gładko, ewentualnie dolewając trochę
wody, jeśli pasta będzie za gęsta. Prawda, że proste? ;)
Sałatka z
awokado i warzyw wiosennychSkładniki na 8 pit :1
awokado1
czerwona paprykaGarść świeżej
bazylii1 szklanka startej
kapusty, na dużych oczkachKilka
rzodkiewek0,5 do 1 szklanki pokrojonej w krążki części
pora10 lub więcej zielonych
oliwek2 łyżki
oleju1 łyżka
octu winnegoSól i szczypta
cukru0,5 łyżki
wody
Awokado kroimy na małe kawałki,
paprykę w paski, siekamy
bazylię i
rzodkiewki w półplasterki, a
oliwki w krążki. Mieszamy z resztą warzyw.
Olej,
ocet,
wodę,
sól i
cukier energicznie ucieramy, polewamy powstałym sosem warzywa i odstawiamy na 15-30 minut.

Sposób przygotowania
chlebka : do podgrzanej
pity wkładamy
sałatę, smarujemy środek hummusem, wkładamy
sałatkę i polewamy
majonezem roślinnym, w moim przypadku
majonezem fasolowym stąd .