ßßß
Składniki:2 niewielkie zielone cukinie (o łącznej wadze 70 dkg)1 cebula1 łyżeczka przyprawy curry4 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany2 szklanki bulionu drobiowego lub wody1 łyżka oleju lub masłasól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Olej rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę i dusić kilka minut.Następnie dodać obraną i drobno pokrojoną cukinię. Można pozostawić trochę skórki na cukinii, wtedy zupa będzie intensywnie zielona.Wlać bulion i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać curry.Zupę lekko ostudzić i zmiksować na gładki krem.Dodać do zupy jogurt naturalny i podgrzać na niewielkim ogniu.Zupę rozlać na talerze, dekorując łyżeczką jogurtu.Zobacz również inne zupy krem, które gotowałam:Chłodnik z awokadoKrem z pieczonych burakówZupa chrzanowaZupa brokułowo-serowaDietetyczna zupa z dyni i imbiruKrem z białych warzywOrientalna zupa z dyniKrem z pieczonego czosnkuSmacznego