Wykonanie
Co przygotować ,,na szybko do jedzenia", gdy wracamy do domu głodni? Oczywiście zupę;) Jestem fanką prostych, warzywnych zup kremów. Przygotowuje się w kilka chwil, wystarczy obrać
cebulę i jakieś warzywko (jakie masz w lodówce). Szybko podsmażyć na odrobinie
oleju, krótko pogotować i zmiksować. Pyszna, niskokaloryczna zupa gotowa! Najczęściej szybkie zupy krem przygotowuję z
cukinii, dyni,
marchewki,
brokuła,
pora,
kukurydzy. Takie proste zupy przyprawiam świeżym
imbirem,
curry,
chilli,
kolendrą,
czosnkiem,
gałką muszkatołową,
ziołami.

Składniki:2 niewielkie zielone
cukinie (o łącznej wadze 70 dkg)1
cebula1 łyżeczka
przyprawy curry4 łyżki
jogurtu naturalnego lub kwaśnej
śmietany2 szklanki
bulionu drobiowego lub
wody1 łyżka
oleju lub
masłasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Olej rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną
cebulę i dusić kilka minut.Następnie dodać obraną i drobno pokrojoną
cukinię. Można pozostawić trochę skórki na
cukinii, wtedy zupa będzie intensywnie zielona.Wlać
bulion i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać
curry.Zupę lekko ostudzić i zmiksować na gładki krem.Dodać do zupy
jogurt naturalny i podgrzać na niewielkim ogniu.Zupę rozlać na talerze, dekorując łyżeczką
jogurtu.Zobacz również inne zupy krem, które gotowałam:Chłodnik z
awokadoKrem z pieczonych
burakówZupa chrzanowaZupa
brokułowo-serowaDietetyczna zupa z dyni i
imbiruKrem z białych warzywOrientalna zupa z dyniKrem z pieczonego
czosnkuSmacznego