ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z cukinii i curry

Zupa krem z cukinii i curry

nazwa

Wykonanie

Co przygotować ,,na szybko do jedzenia", gdy wracamy do domu głodni? Oczywiście zupę;) Jestem fanką prostych, warzywnych zup kremów. Przygotowuje się w kilka chwil, wystarczy obrać cebulę i jakieś warzywko (jakie masz w lodówce). Szybko podsmażyć na odrobinie oleju, krótko pogotować i zmiksować. Pyszna, niskokaloryczna zupa gotowa! Najczęściej szybkie zupy krem przygotowuję z cukinii, dyni, marchewki, brokuła, pora, kukurydzy. Takie proste zupy przyprawiam świeżym imbirem, curry, chilli, kolendrą, czosnkiem, gałką muszkatołową, ziołami.
Składniki:
2 niewielkie zielone cukinie (o łącznej wadze 70 dkg)
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy curry
4 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
1 łyżka oleju lub masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Olej rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę i dusić kilka minut.
Następnie dodać obraną i drobno pokrojoną cukinię. Można pozostawić trochę skórki na cukinii, wtedy zupa będzie intensywnie zielona.
Wlać bulion i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać curry.
Zupę lekko ostudzić i zmiksować na gładki krem.
Dodać do zupy jogurt naturalny i podgrzać na niewielkim ogniu.
Zupę rozlać na talerze, dekorując łyżeczką jogurtu.
Zobacz również inne zupy krem, które gotowałam:
Chłodnik z awokado
Krem z pieczonych buraków
Zupa chrzanowa
Zupa brokułowo-serowa
Dietetyczna zupa z dyni i imbiru
Krem z białych warzyw
Orientalna zupa z dyni
Krem z pieczonego czosnku
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/09/zupa-krem-z-cukinii-i-curry.html