Wykonanie
Sałatka z komosy i
łosoś z pieca, to dwie przepyszne potrawy, które spotkały się na jednym talerzu.
Łososia przygotowuję często i aby się nie znudził staram podać go w smacznym towarzystwie. Jeśli
łosoś ma być podany na kolację, dodatkiem jest
sałata z
vinegretem.
Łosoś z pieca jest bardzo prostym (w przygotowaniu), niezwykle efektownym daniem, które wystarczy podać z kawałkiem
cytryny lub
limonki. Tym razem zaszalałam, do
ryby podałam salsę
mango-habanero, którą przygotowałam dzień wcześniej do
krewetek (przepis tutaj - klik).Dzisiejsza propozycja jest daniem obiadowym, więc
łososia podałam z
sałatką z komosy. Taka
sałatka może być samodzielnym, pełnowartościowym daniem. O wspaniałych wręcz wybitnych właściwościach komosy ryżowej (quinoa) jest obecnie bardzo głośno. Osoby, które interesują się zdrową żywnością doskonale znają jej zalety. Jednak większość osób, które znam nigdy nie słyszało nawet nazwy quinoa, więc warto popularyzować przepisy z jej dodatkiem. Tą
sałatkę można jeść na ciepło i na zimno, może być alternatywą dla kanapek na drugie śniadanie do pracy.


Składniki sałatki:1 miarka komosy ryżowej2,5 miarki
wody1-2 szczypty
soli1
bakłażan (mały)1 średnia
cukinia1
cebula1/2
czerwonej papryki1/2
żółtej papryki10 zielonych
oliwek (bez pestek)kilka gałązek
natki pietruszkisól,
pieprz do smaku2-3 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju z
orzechów (co macie w domu lub co lubicie;)
sok z cytryny,
limonki lub lub
octu jabłkowego (w ilości takiej, aby lekko zakwasić
sałatkę)Przygotowanie sałatki:Komosę
ryżową przepłukać na sicie pod bieżącą
wodą. Przełożyć komosę do garnka, dodać
wodę w proporcjach (1 : 2,5). Posolić - 1 szczyptę
soli - tak aby
woda była lekko słonawa. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, do miękkości. Wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem przez 10 minut.Jeśli w trakcie gotowania
woda zostanie wchłonięta przez
kaszę, a nie jest ona jeszcze miękka, dodać jeszcze kilka (3-5) łyżek
wody.Warzywa pokroić w kostkę, lekko posolić i skropić
olejem.Warzywa piec do miękkości, w piecu rozgrzanym do 200 stopni (ok. 20 minut).Ugotowaną komosę
ryżową, upieczone warzywa, pokrojone
oliwki , posiekaną
natkę - delikatnie wymieszać.
Sałatkę doprawić
solą,
pieprzem,
oliwą i
sokiem z cytryny.


Składniki:filet
łososia ze skórą
sok z limonki lub
cytrynysól do oprószenia
rybyolej rzepakowy lub
oliwa1/2 łyżeczki
syropu z agawy lub
miód + 1 łyżka
wody - do posmarowania
łososiaŁososia oprószyć
solą, odrobiną
pieprzu i polać
sokiem z limonki.Odstawić
łososia na 1/2 godziny do lodówki, aby przeszedł smakiem marynaty.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, filet z
łososia posmarować z obu stron
olejem.Piec
łososia na patelni grillowej, skórą do góry przez 8 minut.Następnie przełożyć
łososia na drugą stronę, posmarować mieszanką
wody i
syropu z agawy. Piec następne 8 minut, do zrumienienia
ryby.SmacznegoJeśli lubisz potrawy z
łososiem, zobacz również:
łosoś w galareciegravlax a la
tuńczykgravlax - marynowany
łosośsałata z
wędzonym łososiem i
krewetkamikotleciki z
łososiakrem z białych warzyw z
łososiem i i
oliwą truflową