ßßß

Składniki sałatki:1 miarka komosy ryżowej2,5 miarki wody1-2 szczypty soli1 bakłażan (mały)1 średnia cukinia1 cebula1/2 czerwonej papryki1/2 żółtej papryki10 zielonych oliwek (bez pestek)kilka gałązek natki pietruszkisól, pieprz do smaku2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z orzechów (co macie w domu lub co lubicie;)sok z cytryny, limonki lub lub octu jabłkowego (w ilości takiej, aby lekko zakwasić sałatkę)Przygotowanie sałatki:Komosę ryżową przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć komosę do garnka, dodać wodę w proporcjach (1 : 2,5). Posolić - 1 szczyptę soli - tak aby woda była lekko słonawa. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, do miękkości. Wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem przez 10 minut.Jeśli w trakcie gotowania woda zostanie wchłonięta przez kaszę, a nie jest ona jeszcze miękka, dodać jeszcze kilka (3-5) łyżek wody.Warzywa pokroić w kostkę, lekko posolić i skropić olejem.Warzywa piec do miękkości, w piecu rozgrzanym do 200 stopni (ok. 20 minut).Ugotowaną komosę ryżową, upieczone warzywa, pokrojone oliwki , posiekaną natkę - delikatnie wymieszać. Sałatkę doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.
Składniki:filet łososia ze skórąsok z limonki lub cytrynysól do oprószenia rybyolej rzepakowy lub oliwa1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miód + 1 łyżka wody - do posmarowania łososiaŁososia oprószyć solą, odrobiną pieprzu i polać sokiem z limonki.Odstawić łososia na 1/2 godziny do lodówki, aby przeszedł smakiem marynaty.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, filet z łososia posmarować z obu stron olejem.Piec łososia na patelni grillowej, skórą do góry przez 8 minut.Następnie przełożyć łososia na drugą stronę, posmarować mieszanką wody i syropu z agawy. Piec następne 8 minut, do zrumienienia ryby.SmacznegoJeśli lubisz potrawy z łososiem, zobacz również:łosoś w galareciegravlax a la tuńczykgravlax - marynowany łosośsałata z wędzonym łososiem i krewetkamikotleciki z łososiakrem z białych warzyw z łososiem i i oliwą truflową