ßßß Cookit - przepis na Kokosowa ryba

Kokosowa ryba

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500 g ryby
puszka mleka kokosowego
średnia cebula
łyżeczka startego imbiru
średnia marchew
cukinia
papryka czerwona
pieprz i sól do smaku
3 łyżki soku z cytryny
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki oleju
szklanka gorącej wody
Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórą na tarce na dużych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę (ja zawsze wcześniej obieram ja ze skóry). Cebulę także obrać i pokroić w kostkę.
Rybę poddusić na patelni aby straciła swą przezroczystość. Można ja także ugotować na parze. Łamiemy ją na mniejsze kawałki i odstawiamy na bok.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy marchew i cebulę. Wlewamy pół szklanki gorącej wody. Kiedy marchew będzie już w połowie miękka dodajemy paprykę i cukinię. Dodajemy też starty imbir i szczyptę pieprzu i soli. Jeśli na tym etapie warzywa przywierają, należy podlać je drugą częścią gorącej wody.
Po około 8-10 minutach, kiedy cukinia i papryką są jeszcze lekko twardawe dodajemy mleko kokosowe, sok z cytryny, poszatkowaną natkę pietruszki i rybę. Wszystko razem jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą.
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2014/02/kokosowa-ryba.html