ßßß
Składniki chilli:puszka czarnej fasoli200 g mięsa z kurczaka ( u mnie udka wcześniej ugotowane w rosole)czosnekpuszka pomidorówmarchewka ( gotowana wcześniej)cebula1,5 łyżeczki przecieru z ostrej papryczki50 g papryki marynowanej1\3 łyżeczki startego imbiru1\5 łyżeczki cynamonułyżeczka ostrej paprykiłyżeczka przyprawy Meksykańskiej Kucharekłyżka suszonego kopru oraz porasólpieprzPrzygotowanie:Sos z fasoli podgrzewamy wraz z pomidorami i szklanką wywaru z mięsa. W międzyczasie na patelni smażymy mięso kurczaka oraz cebulę również pokrojoną w kosteczkę. Do gotującego się wywaru dodajemy wszystkie wyżej wymienione przyprawy- imbir, cynamon, sól , pieprz, ostrą papryczkę, por, koper i przyprawę Meksykańską. Ja wrzuciłam do garnka jeszcze 2 listki laurowe i parę ziaren ziela angielskiego, tak do smaku:) Usmażone mięso przerzucamy do garnka, dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, paprykę marynowaną oraz zgnieciony czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie umieszczamy ostatnie już składniki - fasolę, przecier pomidorowy i przecier z ostrej papryczki. Mieszamy dokładnie i dalej gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystko zgęstnieje a pomidory znikną zupełnie w potrawce:) Czyli mniej więcej pół godziny. Jeśli uznamy , że chilli jest za mało wyraziste możemy dodać więcej przecieru z ostrej papryczki, bądź więcej wywaru z mięsa jeśli potrawa okaże się za ostra .;)Zapomniałabym o przepisie na chlebek z patelni. Oryginalnie mówi się na niego " Flatbread " , lecz ja mówię na niego po prostu... chlebek. Szybki, prosty, smaczny, nadający się nawet na domowe nachosy. Jedyne co mi przeszkadza w tym przepisie to wałkowanie placuszków - z tego ciasta jest tak ciężko zrobić idealne koła, że bez zbędnych ceregieli kroje je w trójkąty już po usmażeniu nieforemnych ni to kwadratów, ni kół. Tak przynajmniej ładniej prezentują się na talerzu i w ręku. :)Chlebek z patelni
Przygotowanie:Mąkę, sól i proszek do pieczenia łączymy ze sobą. Pamiętamy, że uprzednio przesiewamy składniki na sitku. Dodajemy przyprawę, u mnie Meksykańska Kucharka:), oraz jogurt. Wszystko zagniatamy dokładnie, zlepiamy kulę i chłodzimy przez chwilę w lodówce. Ja do swojego chlebka dodałam jeszcze łyżeczkę suszonego kopru. Uwielbiam go :) Potem wałkujemy z podzielonego na 4 części ciasta małe placuszki i smażymy je na suchej i dobrze rozgrzanej patelni ok. minutę na każdą stronę. Chlebki mogą nieco zgorzknieć więc dla świętego spokoju smarujemy je masłem, może być smakowe.Smacznego Głodownicy!