Wykonanie
Meksykański sos mole doczekał się już tysięcy interpretacji. Oryginalna receptura wymaga połączenia ze sobą
trzech elementów:
sosu pomidorowego, pasty
chilli i sosu
czekoladowego. Jednak, żeby zaoszczędzić sobie pracy nieco ją uprościłam. Ostatnio korzystałam z przepisu Jamiego Oliviera, którego niestety nie polecam. Dziś sięgnęłam do Davida Lebovitza i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Świeży smak
pomidorów miesza się tu z głęboką nutą
gorzkiej czekolady, słodkością
rodzynek, delikatnością
migdałów i aromatem bukietu przypraw takich jak
cynamon, kumin czy
goździki. Lebovitz
mówi, żeby wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, jednak nie mogłam oprzeć się pokusie wyłowienia całej
rodzynki czy
migdałowego płatka - więc pozostawiłam je w całości. Zazwyczaj sos podaje się z
kurczakiem. Ja proponuję wam
fasolkę mole, która świetnie tu pasuję. Po prostu musicie tego spróbować! To naprawdę coś niesamowitego!*************************************************************************Beans in Mexican
mole sauceMexican
mole sauce has a one thousands of interpretations. The original recipe requires a combination of three elements : tomato sauce,
chili paste and chocolate sauce . However, to save some
time I has simplified it . Recently I used the Jamie Oliver recipe, which unfortunately I do not recommend .
Today I used David Lebovitza idea and found that it was a hit . Fresh tomato flavor is mixed with a deep note of bitter chocolate, sweetness of raisins, delicate almonds and aroma of spices such as cinnamon, cumin and cloves. Lebovitz advice to mix all the ingredients until smooth, but I could not resist the temptation to fish- whole raisins and almond flake - so I left behind them unmixed. Usually,the sauce is served with chicken. I suggest you to use the red beans, which fit perfectly here . You just have to try it ! It's really amazing!

czas przygotowania: noc moczenia
fasoli + 45 min. gotowaniaCzego potrzebujesz na 2 porcje?1/2 szkl
fasoli orzełek lub
czerwonej fasolki3 szkl
wodysos
mole:3 średnie
pomidory, pokrojone1
cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, zmiażdżone1/2 łyżeczki mielonego:
cynamonu,
goździków,
kolendry, kuminu,
oregano i
płatków chilli (najlepiej tureckiej aci biber)2 garści
rodzynek2 garści
płatków migdałów30 g ciemnej
czekolady powyżej 70% zawartości
kakao (ok. 4 tabliczki)1 łyżeczka
cukrusóloliwaposzatkowana
pietruszka lub
kolendra (opcjonalnie)Co teraz?1. Zalej
fasolę 2 szklankami
wody i pozostaw na noc.2. Do namoczonej
fasoli dolej szklankę
wody i gotuj do miękkości, ok. 25-30 minut.3. W tym czasie podsmaż
cebulę na rozgrzanej
oliwie, kiedy się zezłoci dodaj
czosnek i smaż ok. 1 min. Następnie dodaj
przyprawy i wszystko dobrze wymieszaj. Podsmaż chwilkę, uważaj, żeby nic się nie przypaliło.4. Do
cebuli dodaj pokrojone
pomidory, dolej 3 łyżki
wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.5. Kiedy
fasola jest ugotowana odcedź ją zlewając
wodę po gotowaniu do osobnego naczynia.6. Dolej odrobinę
wywaru z
fasoli do sosu, zmiksuj wszystko na gładką masę.7. Dodaj
czekoladę i poczekaj aż się rozpuści, dodaj
wodę z
fasoli, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.8. Wrzuć do sosu ugotowaną
fasolę,
rodzynki i
migdały. Duś wszystko na wolnym ogniu ok. 5-8 minut, w razie potrzeby podlewając
wywarem z
fasoli. (jeżeli masz zamiar odgrzać sos
mole na drugi dzień radzimy zostawić trochę
wywaru, bo przez noc sos na pewno zgęstnieje)9. Posyp świeżą
pietruszką lub
kolendrą i podawaj.

Beans in Mexican
mole saucepreparation
time: night of soaking beans + 45 min. cookingWhat do you need for 2 servings ?1/2 cup red beans3 cup of water
mole sauce :3 medium tomatoes,chopped1 onion,diced2 cloves of garlic, crushed1/2 teaspoon ground : cinnamon, cloves, coriander,cumin,
oregano and
chilli flakes(preferably Turkish aci biber)2 handfuls of raisins2 handfuls of almonds flakes30 g of dark chocolate - cocoa content of 70%(about 4 tablets)1 teaspoon of sugarsalt
olive oilshredded parsley or cilantro (optional)Now what?1.
Pour 2 cups of water over beans and leave overnight .2.
Pour 1 cup of water to soaked beans and cook until tender(with water they soaked in), about 25-30 minutes.3. Meanwhile fry the onion in hot oil when it's golden add the garlic and cook about 1 minute . Then add all the spices and mix well. Sauté a minute, be careful not to burn anything .4. Add chopped tomatoes to onion, add 3 tablespoons of water and cook, covered, over low heat about 10 minutes.5. When the beans are cooked drain it, keep the bean broth .6.
Pour a little broth from the beans to the sauce, blend everything until smooth.7 . Add the chocolate and wait until it is dissolved, add bean broth,until you reach the desired consistency.8. Add cooked beans,raisins and almonds. Simmer everything on a low heat about 5-8 minutes, if necessary add bean broth .(if you are going to reheat
mole sauce on the next day we advise you to leave a little of broth, because the sauce may get thicken overnight)9. Sprinkle with fresh parsley or cilantro and
serve.