ßßß Cookit - przepis na Fasolka w meksykańskim sosie mole

Fasolka w meksykańskim sosie mole

nazwa

Wykonanie

Meksykański sos mole doczekał się już tysięcy interpretacji. Oryginalna receptura wymaga połączenia ze sobą trzech elementów: sosu pomidorowego, pasty chilli i sosu czekoladowego. Jednak, żeby zaoszczędzić sobie pracy nieco ją uprościłam. Ostatnio korzystałam z przepisu Jamiego Oliviera, którego niestety nie polecam. Dziś sięgnęłam do Davida Lebovitza i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Świeży smak pomidorów miesza się tu z głęboką nutą gorzkiej czekolady, słodkością rodzynek, delikatnością migdałów i aromatem bukietu przypraw takich jak cynamon, kumin czy goździki. Lebovitz mówi, żeby wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, jednak nie mogłam oprzeć się pokusie wyłowienia całej rodzynki czy migdałowego płatka - więc pozostawiłam je w całości. Zazwyczaj sos podaje się z kurczakiem. Ja proponuję wam fasolkę mole, która świetnie tu pasuję. Po prostu musicie tego spróbować! To naprawdę coś niesamowitego!
*************************************************************************
Beans in Mexican mole sauce
Mexican mole sauce has a one thousands of interpretations. The original recipe requires a combination of three elements : tomato sauce,chili paste and chocolate sauce . However, to save some time I has simplified it . Recently I used the Jamie Oliver recipe, which unfortunately I do not recommend . Today I used David Lebovitza idea and found that it was a hit . Fresh tomato flavor is mixed with a deep note of bitter chocolate, sweetness of raisins, delicate almonds and aroma of spices such as cinnamon, cumin and cloves. Lebovitz advice to mix all the ingredients until smooth, but I could not resist the temptation to fish- whole raisins and almond flake - so I left behind them unmixed. Usually,the sauce is served with chicken. I suggest you to use the red beans, which fit perfectly here . You just have to try it ! It's really amazing!
czas przygotowania: noc moczenia fasoli + 45 min. gotowania
Czego potrzebujesz na 2 porcje?
1/2 szkl fasoli orzełek lub czerwonej fasolki
3 szkl wody
sos mole:
3 średnie pomidory, pokrojone
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/2 łyżeczki mielonego: cynamonu, goździków, kolendry, kuminu, oregano i płatków chilli (najlepiej tureckiej aci biber)
2 garści rodzynek
2 garści płatków migdałów
30 g ciemnej czekolady powyżej 70% zawartości kakao (ok. 4 tabliczki)
1 łyżeczka cukru
sól
oliwa
poszatkowana pietruszka lub kolendra (opcjonalnie)
Co teraz?
1. Zalej fasolę 2 szklankami wody i pozostaw na noc.
2. Do namoczonej fasoli dolej szklankę wody i gotuj do miękkości, ok. 25-30 minut.
3. W tym czasie podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie, kiedy się zezłoci dodaj czosnek i smaż ok. 1 min. Następnie dodaj przyprawy i wszystko dobrze wymieszaj. Podsmaż chwilkę, uważaj, żeby nic się nie przypaliło.
4. Do cebuli dodaj pokrojone pomidory, dolej 3 łyżki wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
5. Kiedy fasola jest ugotowana odcedź ją zlewając wodę po gotowaniu do osobnego naczynia.
6. Dolej odrobinę wywaru z fasoli do sosu, zmiksuj wszystko na gładką masę.
7. Dodaj czekoladę i poczekaj aż się rozpuści, dodaj wodę z fasoli, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.
8. Wrzuć do sosu ugotowaną fasolę, rodzynki i migdały. Duś wszystko na wolnym ogniu ok. 5-8 minut, w razie potrzeby podlewając wywarem z fasoli. (jeżeli masz zamiar odgrzać sos mole na drugi dzień radzimy zostawić trochę wywaru, bo przez noc sos na pewno zgęstnieje)
9. Posyp świeżą pietruszką lub kolendrą i podawaj.
Beans in Mexican mole sauce
preparation time: night of soaking beans + 45 min. cooking
What do you need for 2 servings ?
1/2 cup red beans
3 cup of water
mole sauce :
3 medium tomatoes,chopped
1 onion,diced
2 cloves of garlic, crushed
1/2 teaspoon ground : cinnamon, cloves, coriander,cumin, oregano and chilli flakes(preferably Turkish aci biber)
2 handfuls of raisins
2 handfuls of almonds flakes
30 g of dark chocolate - cocoa content of 70%(about 4 tablets)
1 teaspoon of sugar
salt
olive oil
shredded parsley or cilantro (optional)
Now what?
1. Pour 2 cups of water over beans and leave overnight .
2. Pour 1 cup of water to soaked beans and cook until tender(with water they soaked in), about 25-30 minutes.
3. Meanwhile fry the onion in hot oil when it's golden add the garlic and cook about 1 minute . Then add all the spices and mix well. Sauté a minute, be careful not to burn anything .
4. Add chopped tomatoes to onion, add 3 tablespoons of water and cook, covered, over low heat about 10 minutes.
5. When the beans are cooked drain it, keep the bean broth .
6. Pour a little broth from the beans to the sauce, blend everything until smooth.
7 . Add the chocolate and wait until it is dissolved, add bean broth,until you reach the desired consistency.
8. Add cooked beans,raisins and almonds. Simmer everything on a low heat about 5-8 minutes, if necessary add bean broth .(if you are going to reheat mole sauce on the next day we advise you to leave a little of broth, because the sauce may get thicken overnight)
9. Sprinkle with fresh parsley or cilantro and serve.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/03/fasolka-w-meksykanskim-sosie-mole.html