Wykonanie
Jabłka,
śliwki,
dynia... zawsze najlepiej kojarzą mi się z jesienią. Klasyką dla mnie jest smażyć właśnie w tym okresie placuszki z
jabłkami . Większość Was kojarzy je pewnie z babcinymi racuchami, a mnie te babcine kojarzą się głównie bez dodatków, z samym
cukrem pudrem - najlepsze! D ziś smażę nieco inne, ale z dodatkiem
jabłka . Jesienne klimaty podkreśliłam
mąką kasztanową, samymi
kasztanami oraz
sosem śliwkowym . Są na
mące gryczanej, bez dodatku
jaja, więc wegańskie . Do chrupania dodaje
nerkowce oraz
migdały i nie mogło zabraknąć oczywiście
cynamonu . Na prawdę nie spodziewałam się tego, że wyjdą tak puszyste i lekkie. Zdecydowanie zasługują na podium, zaraz obok owsianych :)




wegańskie gryczano-
kasztanowe placuszki z
cynamonem, świeżymi
daktylami i
jabłkiem podane z
sosem śliwkowym, jadalnymi
kasztanami,
nerkowcami oraz
migdałamivegan buckwheat-chesnut pancakes with cinnamon, fresh dates and apple served with plum sauce, chesnuts, cashews and almonds

Składniki:- 1/2 szklanki
mąki (gryczana i kasztanowa 1:1)- 1/2 łyżeczki
sody oczysczonej-
jabłko pokrojone w kosteczkę-
cynamon- pokrojone świeże
daktyle (mogą być suszone)- 1/2 szklanki
mleka migdałowego (lub inne)Wymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie dodać
daktyle oraz połączyć dokładnie z
mlekiem. Na koniec wrzucić pokrojone
jabłko. Smażyć na rozgrzanej patelni, na
oleju kokosowym (lub innym), z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Na prośbę w komentarzach zrobiłam parę zdjęć swoich szkolnych posiłków. Nie jest ich wiele i też nie są jakieś nadzwyczajne. Zwykle jest to
kasza jaglana z dodatkami. Proste dania, które lubię zabierać do szkoły i smakują mi na zimno. Może akurat któryś z nich przypadnie Wam do gustu :)
kasza jaglana z smażonym,
paprykowym, wędzonym
tofu,
suszonymi pomidorami,
pietruszką,
pestkami dyni i
słonecznikamillet with fried pepper smoked
tofu, dried tomatoes, parsley, pumpkin and sunflower seeds

dyniowa
kasza jaglana z boczniakami,
suszonymi pomidorami,
cebulką i
przyprawamipumpkin millet with oyster mushrooms, dried tomatoes, onion and spices

pieczone
dyniowe kotleciki z
cieciorki z
pietruszką i nasionamibaked pumpkin chickpea 'burgers' with parsley and seedsCzęsto biorę ze sobą kanapki, więc wymyślam przeróżne pasty. Ostatnio królowała
dynia - samym puree smaruję
chleb, następnie przyprawiam
słodką papryką,
pietruszką i gotowe. Z
marchwi też jest pyszna - z dodatkiem tahini,
czosnku i
soku z cytryny :)

marchewkowa pasta z tahini,
kurkumą,
czosnkiem oraz
pietruszkącarrot bread paste with tahini, turmeric, garlic and parsleyOstatnio po szkole, dzięki mamie, miałam okazję zjeść sushi (zamówione), drugi raz w życiu . Oczywiście wegetariańskie - z
awokado oraz shiitake. Było przepysznie! Taka mała przyjemność, która cieszy po długim dniu spędzonym w szkole :)

A dziś? Dziś już jest sobota - mamy weekend i
mogę choć trochę odpocząć. Zaraz jednak dodatkowe zajęcia w szkole, a
potem już tylko same przyjemności. Coś czuję, że dziś będzie bardzo miło i smacznie :)Miłego weekendu!