Wykonanie
Lekki dziś poranek, z delikatnymi placuszkami. Z
tofu są zrobione,
syropem z agawy lekko osłodzone. Z aromatem
wanilii oraz smakiem
migdałów . Podane z słodkim
bananem i prażonymi
płatkami migdałowymi . Są cieniutkie i dosłownie rozpływają się w ustach - często używane wyrażenie, ale inne tu tak idealnie nie pasuje. Poza tym wiele zdrowia w sobie mają, nie wspominając już o tym jak świetnie smakują.



migdałowo-
waniliowe placuszki z
tofu podane z
bananem i prażonymi
płatkami migdałówalmond-vanilla
tofu pancakes served with
banana and toasted almond flakes

Składniki:- ok. 170g miękkiego
tofu- ziarenka z 1/2
laski wanilii- opcjonalnie: łyżka/łyżeczka
syropu z agawy/klonowego/miodu/itp.- 2 kopiaste łyżki
mąki migdałowej (
mogę być też zmielone na
mąkę migdały)-
jajko- ok. 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejTofu zmiksować z
syropem. Dodać ziarenka
wanilii i wymieszać. Można zrobić to wieczorem i odstawić na noc do lodówki, by uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak.Następnie wymieszać
tofu z
mąką,
jajkiem oraz
sodą. Smażyć na patelni niewielkie placuszki - UWAGA! bardzo delikatne!. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*Jeżeli wolimy grubsze placuszki wystarczy dodać jeszcze około 2-3 łyżeczki innej
mąki np. owsianej.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Więcej informacji związanych z współpracą z sklepem Skworcu możecie znaleźć tutaj ;)Jak wczoraj
pisałam - mam też propozycję obiadową. Myślę, że warto ją tu pokazać, gdyż wyjątkowo mi zasmakowała, a do dzisiejszego dnia szczególnie pasuje. To sposób na lekki, smaczny i zdrowy obiad, bez
mięsa.kolory trochę mniej intensywne, po prostu tak wyszły mi zdjęcia ;)

pieczona
papryka faszerowana
cukiniową kaszą jaglaną z
cebulką i
ostrymi przyprawami podana z
czosnkowym sosem jogurtowymbaked stuffed pepper with millet, zucchini, onion and hot spieces sereved with garlic yoghurt sauceSkładniki:inspiracja- jedna duża
papryka (pozbyć się pestek)- 4 łyżki
kaszy jaglanej- połowa
cebuli- 1/3 dużej
cukinii - zetrzeć na tarce o grubych oczkach-
przyprawy:
papryka ostra i słodka,
zioła prowansalskie,
pieprz,
oregano (i inne ulubione)- łyżka
oliwy z oliwekKaszę jaglaną ugotować na wodzie i odstawić.
Cebulkę posiekaną w drobną kosteczkę usmażyć na patelni z
oliwą, następnie dodać
cukinię i chwilę podsmażać. Po czasie wymieszać wraz z
kaszą oraz
przyprawami i nadziać
paprykę. Przełożyć do naczynka do zapiekania, by
papryka mogła 'stać'. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 35min. Podawać z dowolnym sosem. Smacznego!
sos czosnkowy:
jogurt naturalny + ząbek
czosnku - starty na tarce o drobnych oczkach +
pieprz~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~A na koniec jeszcze cytat, na który się natknęłam i nie mogłam nie zapisać, bo wiem jak wiele mój 'mały łobuz' dla mnie znaczy.Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty Louis Sabin