ßßß Cookit - przepis na Placki cukiniowe z sosem orzechowo-czosnkowym

Placki cukiniowe z sosem orzechowo-czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Robienie placków to nie jest moje ulubione zajęcie. Najpierw musisz zetrzeć kilogramy ziemniaków, potem smażyć w znoju, stojąc przy rozgrzanej patelni, ryzykując poparzeniem gorącym olejem. Ale te wspaniałe placki cukiniowe są rewelacyjną alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych. Robi się je szybko i bez wysiłku, są smaczne i zdrowe! W połączeniu z sosem orzechowo-czosnkowym – poezja!
Składniki (2 porcje)
Cukinia
2 ziemniaki
Jajko
Cebula
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
Oliwa
Sos
Jogurt naturalny (150 ml)
4 ząbki czosnku
50g orzechów laskowych
Przygotowanie
Cebulę drobno posiekaj.
Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Przełóż na ręcznik papierowy lub ściereczkę i odciśnij nadmiar wody.
Warzywa wrzuć do miski, dodaj mąkę i jajko, wymieszaj. Masa powinna mieć dość zwartą konsystencję, aby placki się nie rozpadały. Jeśli trzeba dodaj więcej mąki, lub jajko.
Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Z przygotowanej masy formuj placki (najlepiej za pomocą dużej łyżki) i smaż, aż się pięknie zezłocą.
Posiekaj orzechy, wrzuć do miseczki z jogurtem, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek.
Placki podawaj z sosem.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/05/25/placki-cukiniowe-z-sosem-orzechowo-czosnkowym