ßßß
Składniki (2 porcje)Cukinia2 ziemniakiJajkoCebula2 łyżki mąki pełnoziarnistejOliwaSosJogurt naturalny (150 ml)4 ząbki czosnku50g orzechów laskowychPrzygotowanieCebulę drobno posiekaj.Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Przełóż na ręcznik papierowy lub ściereczkę i odciśnij nadmiar wody.Warzywa wrzuć do miski, dodaj mąkę i jajko, wymieszaj. Masa powinna mieć dość zwartą konsystencję, aby placki się nie rozpadały. Jeśli trzeba dodaj więcej mąki, lub jajko.Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Z przygotowanej masy formuj placki (najlepiej za pomocą dużej łyżki) i smaż, aż się pięknie zezłocą.Posiekaj orzechy, wrzuć do miseczki z jogurtem, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek.Placki podawaj z sosem.Smacznego!