Wykonanie
Robienie placków to nie jest moje ulubione zajęcie. Najpierw musisz zetrzeć kilogramy
ziemniaków,
potem smażyć w znoju, stojąc przy rozgrzanej patelni, ryzykując poparzeniem gorącym
olejem. Ale te wspaniałe placki
cukiniowe są rewelacyjną alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych. Robi się je szybko i bez wysiłku, są smaczne i zdrowe! W połączeniu z sosem
orzechowo-
czosnkowym – poezja!
Składniki (2 porcje)
Cukinia2
ziemniakiJajkoCebula2 łyżki
mąki pełnoziarnistej
OliwaSos
Jogurt naturalny (150 ml)4 ząbki
czosnku50g
orzechów laskowychPrzygotowanie
Cebulę drobno posiekaj.
Cukinię i
ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Przełóż na ręcznik papierowy lub ściereczkę i odciśnij nadmiar
wody.Warzywa wrzuć do miski, dodaj
mąkę i
jajko, wymieszaj. Masa powinna
mieć dość zwartą konsystencję, aby placki się nie rozpadały. Jeśli trzeba dodaj więcej
mąki, lub
jajko.Rozgrzej
oliwę na dużej patelni. Z przygotowanej masy formuj placki (najlepiej za pomocą dużej łyżki) i smaż, aż się pięknie zezłocą.Posiekaj
orzechy, wrzuć do miseczki z
jogurtem, dodaj wyciśnięty przez praskę
czosnek.Placki podawaj z sosem.Smacznego!