Wykonanie
Dynia na słodko już była i z pewnością nie raz się pojawi, to dopiero początek 😉 Dziś jednak chwila dla dyni w wersji wytrawnej – przygotowałam dla Was kolejne dwa proste pomysły na obiad.Na początek pieczona
dynia wraz z
ryżem,
szpinakiem oraz tahini . Na ostro, z dużą ilością aromatycznych przypraw takich jak słodka wędzona
papryka,
pieprz,
kolendra i kumin . Do tego szczypta zwykłej
papryki i
czosnku. Szybkie w wykonaniu, gdyż
dynię wystarczy pokroić w kostkę i chwilę zapiec, a w tym czasie można gotować
ryż. Oczywiście, nie może zabraknąć świeżej zielonej
pietruszki, która jest moim ulubionym dodatkiem do wielu dań

pieczona
dynia z
brązowym ryżem czosnkowym z
szpinakiem i
pietruszką podana z tahinibaked pumpkin with brown garlic rice with spinach and parsley served with tahiniSkładniki:
ryż :ok. 4 łyżek
brązowego ryżu (50-60g)szczypta
czosnku i
paprykipieprzgarść
świeżego szpinakugarstka posiekanej świeżej
pietruszkidynia :
dynia butternut squash – piżmowa (lub inna) – ok. 1/4 całościsłodka wędzona
papryka, kumin, mielona
kolendra,
czosnek,
pieprz,
cynamonłyżeczka
oleju (można pominąć, ja użyłam
sezamowego)
Ryż ugotować na szklance
wody z
przyprawami- pod koniec dodać
pietruszkę oraz
szpinak i chwilę jeszcze podgotować.W tym czasie
dynię pokroić w kostkę (obrać ze skórki). Wymieszać z
przyprawami i
olejem. Piec w 200 stopniach Celsjusza do 30 min. – w zależności od wielkości kostek. Na koniec wymieszać z gotowym
szpinakowo-
czosnkowym ryżem. Podawać z tahini i zieloną
pietruszką, na liściach
szpinaku. Smacznego!Kolejne danie z udziałem dyni stanie się chyba moim faworytem. Proste, jednogarnkowe, w smaku obłędneZa to lubię właśnie takie najprostsze rozwiązania, najbardziej cieszą podniebienie! Jest to podsmażane na
oleju sezamowym tofu wraz z
cebulką . Do tego
biała fasola – masłówka, czyli butterbean . Udało mi się kupić już ugotowaną, organiczną, z kartonika, a w składzie tylko
fasola i
woda – świetna sprawa! Do tego duetu dołączyłam jeszcze
dynię oczywiście, które połączyła całość i dodała jeszcze ciekawszego smaku daniu. Koniecznie spróbujcie! Może nie wygląda wspaniale, ale za to tak smakuje

dyniowa potrawka z smażonym
sezamowym tofu oraz
cebulką z
białą fasolą podana z
słonecznikiempumpkin stew with fried
sesame tofu and onion with butterbean served with sunflower seedsSkładniki:ok. 130g
tofu naturalnegołyżka
oleju sezamowego
1/2
cebulipieprzprzyprawy: szczypta
chilli, mielona
papryka, mielona
kolendra, kumin,
cynamon,
pietruszka,
majeranekłyżeczka
suszonych pomidorów płatkachok. 230g ugotowanej białej fasoli/butterbean – masłówka2-3 łyżki puree z dyni butternut squash – piżmowa (lub innej)ok. 1/3 szklanki
mleka roślinnego/wodygarstka zielonej
pietruszkiCebulkę posiekać i podsmażyć na
oleju. Następnie dodać pokrojone, w dowolnej wielkości kostkę,
tofu i smażyć do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodać
pomidory w płatkach,
przyprawy i puree. Wymieszać i dolać
mleko. Chwilę poddusić. Wymieszać z posiekaną zieloną
pietruszką. Podawać z pestkami dyni/słonecznikiem. Smacznego!Spodobał mi się ten cytat…Making a big life change is pretty scary. But you know what’s even scarier? Regret.Dokonywanie dużych zmian w życiu jest przerażające. Ale wiesz, co jest jeszcze bardziej przerażające? Żal, że się czegoś nie zrobiło.Miłego dnia!
