ßßß Cookit - przepis na 666. sernik idealny i orzechowe ciastka...Wielkanoc!

666. sernik idealny i orzechowe ciastka...Wielkanoc!

nazwa

Wykonanie

Jest Wielkanoc, dla niektórych czas pełen refleksji, wyciszenia, a potem i radosnego świętowania z całą rodziną. Dla innych zaś może wyglądać jeszcze inaczej. Jedno jest pewne - najważniejsze by czas ten spędzić z najbliższymi, a zapomnieć o codziennych obowiązkach, problemach, szkole, pracy itd. Po prostu być razem. Oczywistym jest, że dziś śniadanie się nie ukaże, ale zapewniam, że jest jednym z najlepszych jakie jadłam. Stół zastawiony i że tak powiem - do wyboru do koloru - nawet jaja nie mają już tylko białej czy brązowej barwy, a ten sam codzienny, świeży, chrupiący chleb smakuje zupełnie inaczej...każda potrawa po jaką sięgniesz niby prosta, a jednak wyjątkowa. W towarzystwie ukochanych ludzi jedzenie nabiera lepszego smaku. Po smacznym śniadaniu nie koniec, bo przecież święta trwają dalej. Z rodziną u babci się zbieramy i tam jedzenie, ale przede wszystkim atmosfera z pewnością będą niezapomniane.
Zostawiam Was w moimi wypiekami. Wczoraj dzień w kuchni spędziłam, więc dziś już się 'pochwalę' :) Sernik tradycyjny, a w sumie nazwać go można rodzinnym - powędrował do babci, to dla niej piekłam, nasz ulubiony i niezastąpiony wypiek w każde święto. Zaś drugim jest sernik idealny - lekki i delikatny, intensywnie waniliowy . Przyznam, że pierwszy raz przeze mnie robiony. Szczerze mogę powiedzieć, że dumna jestem z niego - nigdy nie wyszedł mi tak jasny i piękny jak ten...wyjątkowy! Zresztą nie tylko wygląd, ale i smak cudowny.
waniliowy sernik z prażonymi płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi
vanilla cheesecake with tosted almond flakes and grated coconut
Składniki:
źródło
- 1 kg sera twarogowego tłustego mielonego
- 200 g (1 szklanka) drobnego cukru (dodałam jak autorka 1,5 szkl.)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej lub budyniu waniliowego/śmietankowego)
- 5 jajek
- 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej)
- aromat wanilii: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej czy torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (ja dodałam tylko ziarenka z laski wanilii)
Wykonanie - cytuję za autorką:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
Masę wylać do przygotowanej formy, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Nie dodawałam na wierzch śmietany ani truskawek. Całość posypałam lekko uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi oraz wiórkami kokosowymi.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Z jednym przepisem Was nie zostawię, gdyż kolejnym z wypieków moich są jeszcze chrupiące 'Wielkanocne' ciasteczka. Przede wszystkim spodobają się wielbicielom masła orzechowego . Natchnęły mnie do ich zrobienia foremki, które otrzymałam w prezencie Wielkanocnym od bliskiej osoby. Pachną niesamowicie, a smakują jeszcze lepiej. Polecam, nie tylko na święta ;)
orzechowe 'Wielkanocne' ciasteczka
peanut butter 'Easter' cookies
Składniki:
źródło - moje nie są crunchy, gdyż użyłam gładkie masło orzechowe
- 3/4 szklanki (110 g) mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki cynamonu
- 90 g drobnego cukru ok. 1/2 szklanki
- pół szklanki (45 g) płatków owsianych
- 1/3 szklanki (30 g) wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1/2 szklanki (125 ml) masła orzechowego typy 'crunchy' (użyłam smooth firmy Mark&Spencer)
- 1 łyżka golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem) - użyłam miodu leśnego
- 2 łyżki wody (dałam kilka łyżek więcej) : tu zdecydowanie więcej
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć tak aby masa była zwarta i łatwa do rozwałkowania. Nie powinna kleić się do rąk. Jak autorka można wstawić ją na ok. pół godziny do lodówki, ja pominęłam ten etap. Od razu rozwałkowałam ciasto z pomocą mąki pszennej, by nie przykleiło się do blatu i łatwiej wycinało kształty. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach Celsjusza przez ok. 8-10min. Ostudzić i zajadać. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Chciałam też ogromnie podziękować za świąteczne życzenia i życzyć Wam jeszcze raz smacznego śniadania i miłego dnia z rodziną ! :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/04/666-sernik-idealny-i-orzechowe.html