ßßß Cookit - przepis na Oreo brownies na ucieranym spodzie...

Oreo brownies na ucieranym spodzie...

nazwa

Wykonanie

Dzięki „uprzejmości” mojej Córci wstałam wczoraj nadzwyczaj wcześnie i, podczas gdy ona spokojnie wróciła do krainy sennych marzeń, snułam się po kuchni jeszcze zanim słońce wstało, po czym z ogromnym kubkiem kawy i mocnym postanowieniem nicnierobienia wylądowałam na kanapie.
Na szczęście koło 8:30 nastąpił przełom i nie tylko zrobiłam mojej małej małpce jej ukochane naleśniki z syropem klonowym na śniadanie, ale też przygotowałam deser w postaci ciasta brownies z popularnymi ciasteczkami. Energii co prawda starczyło mi tylko na to i przerobienie rosołu pozostałego z poprzedniego dnia na garnek mojej ulubionej pomidorowej, ale Zuzia i Piotrek sprawiali wrażenie zadowolonych ;)
Brownie powstało z przepisu, którym podzieliła się ze mną młodsza siostra – adeptka sztuki cukierniczej :) Słodziutki jasny spód z kawałkami czekolady, warstwa ciasteczek, które lubią chyba wszyscy i wilgotne, intensywnie czekoladowe brownies tworzą przepyszną całość, której trudno się oprzeć.
Polecam :)
Składniki na tortownicę 20cm*:
Na spód:
125g miękkiego niesolonego masła
100g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 duże jajko
175g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Brwonies:
200g gorzkiej czekolady
250g niesolonego masła
3 duże jajka
60g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
75g mąki pszennej
szczypta soli
Dodatkowo:
75g gorzkiej czekolady
1 łyżka syropu złocistego lub miodu
2 – 3 łyżki śmietany kremówki
około 250g ciasteczek oreo z ulubionym kremem (można zastąpić ciastkami Hit)
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania spodu.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, odstaw.
Masło utrzyj z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Wbij jajko i zmiksuj dokładnie. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę.
Przygotuj warstwę brownies.
Masło oraz czekoladę umieść w dużej misce i roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw, żeby lekko przestygło.
Jajka utrzyj z cukrem na jasną, napowietrzoną masę. Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
Zmniejsz obroty miksera i, ucierając cały czas, dodaj przestudzoną czekoladę z masłem. Na koniec wmieszaj mąkę.
Formę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj masłem i oprósz mąką. Na dno wyłóż ciasto z kawałkami czekolady i rozprowadź dokładnie**. Na cieście ułóż ciasno ciastka Oreo i zalej masą brownie.
Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 175℃ i piecz przez około 35 – 40 minut, aż wierzch będzie wyglądał na upieczony i lekko popęka. Możesz sprawdzić patyczkiem, ale pamiętaj, że warstwa brownies powinna być wilgotna nawet po upieczeniu.
Wystudź w formie, po czym delikatnie wyjmij na talerz lub paterę.
Przygotuj polewę. Czekoladę, syrop oraz kremówkę umieść w żaroodpornej miseczce i rozpuść nad rondlem z gorącą wodą lub w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Gotową rozsmaruj na wierzchu ciasta i udekoruj pozostałymi ciastkami.
Smacznego :)
* Można użyć większej formy, ciasto będzie wtedy niższe i będzie się piekło kilk aminut krócej.
** Ciasto jest dość gęste i klejące, więc warto zmoczyć szpatułkę lub łyżkę, którą będziesz sobie pomagać.
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/03/26/oreo-brownies-na-ucieranym-spodzie