Wykonanie
Dzięki „uprzejmości” mojej Córci wstałam wczoraj nadzwyczaj wcześnie i, podczas gdy ona spokojnie wróciła do krainy sennych marzeń, snułam się po kuchni jeszcze zanim słońce wstało, po czym z ogromnym
kubkiem kawy i mocnym postanowieniem nicnierobienia wylądowałam na kanapie.Na szczęście koło 8:30 nastąpił przełom i nie tylko zrobiłam mojej małej małpce jej ukochane naleśniki z
syropem klonowym na śniadanie, ale też przygotowałam deser w postaci ciasta brownies z popularnymi
ciasteczkami. Energii co prawda starczyło mi tylko na to i przerobienie rosołu pozostałego z poprzedniego dnia na garnek mojej ulubionej pomidorowej, ale Zuzia i Piotrek sprawiali wrażenie zadowolonych ;)Brownie powstało z przepisu, którym podzieliła się ze mną młodsza siostra – adeptka sztuki cukierniczej :) Słodziutki jasny spód z kawałkami
czekolady, warstwa
ciasteczek, które lubią chyba wszyscy i wilgotne, intensywnie
czekoladowe brownies tworzą przepyszną całość, której trudno się oprzeć.Polecam :)Składniki na tortownicę 20cm*:Na spód:125g miękkiego niesolonego
masła100g drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soli1 duże
jajko175g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia50g
gorzkiej czekolady, drobno posiekanejBrwonies:200g
gorzkiej czekolady250g niesolonego
masła3 duże
jajka60g drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego75g
mąki pszennejszczypta
soliDodatkowo:75g
gorzkiej czekolady1 łyżka
syropu złocistego lub
miodu2 – 3 łyżki
śmietany kremówkiokoło 250g
ciasteczek oreo z ulubionym kremem (można zastąpić
ciastkami Hit)Wykonanie:Zacznij od przygotowania
spodu.
Mąkę wymieszaj z
proszkiem do pieczenia, odstaw.
Masło utrzyj z
cukrem i
solą na jasną, puszystą masę. Wbij
jajko i zmiksuj dokładnie. Dodaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.Na koniec wmieszaj posiekaną
czekoladę.Przygotuj warstwę brownies.
Masło oraz
czekoladę umieść w dużej misce i roztop w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw, żeby lekko przestygło.
Jajka utrzyj z
cukrem na jasną, napowietrzoną masę. Dodaj ekstrakt z
wanilii i wymieszaj.Zmniejsz obroty miksera i, ucierając cały czas, dodaj przestudzoną
czekoladę z
masłem. Na koniec wmieszaj
mąkę.Formę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj
masłem i oprósz
mąką. Na dno wyłóż ciasto z kawałkami
czekolady i rozprowadź dokładnie**. Na cieście ułóż ciasno
ciastka Oreo i zalej masą brownie.Wstaw formę z
ciastem do piekarnika nagrzanego do 175℃ i piecz przez około 35 – 40 minut, aż wierzch będzie wyglądał na upieczony i lekko popęka. Możesz sprawdzić patyczkiem, ale pamiętaj, że warstwa brownies powinna być wilgotna nawet po upieczeniu.Wystudź w formie, po czym delikatnie wyjmij na talerz lub paterę.Przygotuj polewę.
Czekoladę,
syrop oraz kremówkę umieść w żaroodpornej miseczce i rozpuść nad rondlem z gorącą
wodą lub w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Gotową rozsmaruj na wierzchu ciasta i udekoruj pozostałymi
ciastkami.Smacznego :)
* Można użyć większej formy, ciasto będzie wtedy niższe i będzie się piekło kilk aminut krócej.** Ciasto jest dość gęste i klejące, więc warto zmoczyć szpatułkę lub łyżkę, którą będziesz sobie pomagać.