ßßß
 
            
         Dzięki „uprzejmości” mojej Córci wstałam wczoraj nadzwyczaj wcześnie i, podczas gdy ona spokojnie wróciła do krainy sennych marzeń, snułam się po kuchni jeszcze zanim słońce wstało, po czym z ogromnym kubkiem kawy i mocnym postanowieniem nicnierobienia wylądowałam na kanapie.Na szczęście koło 8:30 nastąpił przełom i nie tylko zrobiłam mojej małej małpce jej ukochane naleśniki z syropem klonowym na śniadanie, ale też przygotowałam deser w postaci ciasta brownies z popularnymi ciasteczkami. Energii co prawda starczyło mi tylko na to i przerobienie rosołu pozostałego z poprzedniego dnia na garnek mojej ulubionej pomidorowej, ale Zuzia i Piotrek sprawiali wrażenie zadowolonych ;)Brownie powstało z przepisu, którym podzieliła się ze mną młodsza siostra – adeptka sztuki cukierniczej :) Słodziutki jasny spód z kawałkami czekolady, warstwa ciasteczek, które lubią chyba wszyscy i wilgotne, intensywnie czekoladowe brownies tworzą przepyszną całość, której trudno się oprzeć.Polecam :)Składniki na tortownicę 20cm*:Na spód:125g miękkiego niesolonego masła100g drobnego cukru do wypiekówszczypta soli1 duże jajko175g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia50g gorzkiej czekolady, drobno posiekanejBrwonies:200g gorzkiej czekolady250g niesolonego masła3 duże jajka60g drobnego cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu waniliowego75g mąki pszennejszczypta soliDodatkowo:75g gorzkiej czekolady1 łyżka syropu złocistego lub miodu2 – 3 łyżki śmietany kremówkiokoło 250g ciasteczek oreo z ulubionym kremem (można zastąpić ciastkami Hit)Wykonanie:Zacznij od przygotowania spodu.Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, odstaw.Masło utrzyj z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Wbij jajko i zmiksuj dokładnie. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę.Przygotuj warstwę brownies.Masło oraz czekoladę umieść w dużej misce i roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw, żeby lekko przestygło.Jajka utrzyj z cukrem na jasną, napowietrzoną masę. Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.Zmniejsz obroty miksera i, ucierając cały czas, dodaj przestudzoną czekoladę z masłem. Na koniec wmieszaj mąkę.Formę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj masłem i oprósz mąką. Na dno wyłóż ciasto z kawałkami czekolady i rozprowadź dokładnie**. Na cieście ułóż ciasno ciastka Oreo i zalej masą brownie.Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 175℃ i piecz przez około 35 – 40 minut, aż wierzch będzie wyglądał na upieczony i lekko popęka. Możesz sprawdzić patyczkiem, ale pamiętaj, że warstwa brownies powinna być wilgotna nawet po upieczeniu.Wystudź w formie, po czym delikatnie wyjmij na talerz lub paterę.Przygotuj polewę. Czekoladę, syrop oraz kremówkę umieść w żaroodpornej miseczce i rozpuść nad rondlem z gorącą wodą lub w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Gotową rozsmaruj na wierzchu ciasta i udekoruj pozostałymi ciastkami.Smacznego :)
Dzięki „uprzejmości” mojej Córci wstałam wczoraj nadzwyczaj wcześnie i, podczas gdy ona spokojnie wróciła do krainy sennych marzeń, snułam się po kuchni jeszcze zanim słońce wstało, po czym z ogromnym kubkiem kawy i mocnym postanowieniem nicnierobienia wylądowałam na kanapie.Na szczęście koło 8:30 nastąpił przełom i nie tylko zrobiłam mojej małej małpce jej ukochane naleśniki z syropem klonowym na śniadanie, ale też przygotowałam deser w postaci ciasta brownies z popularnymi ciasteczkami. Energii co prawda starczyło mi tylko na to i przerobienie rosołu pozostałego z poprzedniego dnia na garnek mojej ulubionej pomidorowej, ale Zuzia i Piotrek sprawiali wrażenie zadowolonych ;)Brownie powstało z przepisu, którym podzieliła się ze mną młodsza siostra – adeptka sztuki cukierniczej :) Słodziutki jasny spód z kawałkami czekolady, warstwa ciasteczek, które lubią chyba wszyscy i wilgotne, intensywnie czekoladowe brownies tworzą przepyszną całość, której trudno się oprzeć.Polecam :)Składniki na tortownicę 20cm*:Na spód:125g miękkiego niesolonego masła100g drobnego cukru do wypiekówszczypta soli1 duże jajko175g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia50g gorzkiej czekolady, drobno posiekanejBrwonies:200g gorzkiej czekolady250g niesolonego masła3 duże jajka60g drobnego cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu waniliowego75g mąki pszennejszczypta soliDodatkowo:75g gorzkiej czekolady1 łyżka syropu złocistego lub miodu2 – 3 łyżki śmietany kremówkiokoło 250g ciasteczek oreo z ulubionym kremem (można zastąpić ciastkami Hit)Wykonanie:Zacznij od przygotowania spodu.Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, odstaw.Masło utrzyj z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Wbij jajko i zmiksuj dokładnie. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę.Przygotuj warstwę brownies.Masło oraz czekoladę umieść w dużej misce i roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw, żeby lekko przestygło.Jajka utrzyj z cukrem na jasną, napowietrzoną masę. Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.Zmniejsz obroty miksera i, ucierając cały czas, dodaj przestudzoną czekoladę z masłem. Na koniec wmieszaj mąkę.Formę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj masłem i oprósz mąką. Na dno wyłóż ciasto z kawałkami czekolady i rozprowadź dokładnie**. Na cieście ułóż ciasno ciastka Oreo i zalej masą brownie.Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 175℃ i piecz przez około 35 – 40 minut, aż wierzch będzie wyglądał na upieczony i lekko popęka. Możesz sprawdzić patyczkiem, ale pamiętaj, że warstwa brownies powinna być wilgotna nawet po upieczeniu.Wystudź w formie, po czym delikatnie wyjmij na talerz lub paterę.Przygotuj polewę. Czekoladę, syrop oraz kremówkę umieść w żaroodpornej miseczce i rozpuść nad rondlem z gorącą wodą lub w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Gotową rozsmaruj na wierzchu ciasta i udekoruj pozostałymi ciastkami.Smacznego :)

 * Można użyć większej formy, ciasto będzie wtedy niższe i będzie się piekło kilk aminut krócej.** Ciasto jest dość gęste i klejące, więc warto zmoczyć szpatułkę lub łyżkę, którą będziesz sobie pomagać.
* Można użyć większej formy, ciasto będzie wtedy niższe i będzie się piekło kilk aminut krócej.** Ciasto jest dość gęste i klejące, więc warto zmoczyć szpatułkę lub łyżkę, którą będziesz sobie pomagać.