Wykonanie
Czekolada gorzka, której delikatna
słodycz łączy się ze słonym smakiem
soli morskiej smakuje inaczej ,a połączenie tych smaków
daje niesamowity efekt.Smak
soli jest tylko delikatnie wyczuwalny, ale świetnie harmonizuje z pozostałymi .....tego nie da sie opisać, to trzeba poczuć.Dostałam w prezencie kilka rodzajów tych
czekolad i tylko dlatego pozwoliłam sobie połączyć je ze zwykłymi babeczkami. Nabrały dzieki temu trochę innego , ciekawego smaku....
Czekolada wyprodukowana metodą tradycyjną z dodatkiem słodkiej
soli z CzerwiSkładniki:/10-12 babeczek/
100 g
czekolady gorzkiej z
solą120 g miękkiego
masła200 g
jogurtu naturalnego3
jajka250 g
mąki pszennej100 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejWykonanie:-
Masło utrzeć z
cukrem przy pomocy miksera.- Wciąż ucierając dodawać po jednym
jajku ,a na koniec
jogurt.-
Mąkę przesiać, połaczyć z proszkiem i
sodą i wsypać do masy jajecznej.-Wymieszać całość do połączenia sie składników.-Przygotowane ciasto nałozyć do foremek muffinkowych / użyłam silikonowych/ do ok. połowy wysokości.-W środek każdej babeczki wcisnąć kostkę /lub więcej/
czekolady.-Piec ok. 25 minut.w piekarnika nagrzanym do temperatury 180 st.C.-Po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić.