Wykonanie
Co tu dużo mówić - na Walentynki lubię
czekoladę,
serca, czerwień i róż.. i wcale mi nie przeszkadza, że część komercyjna tego święta jest lekko obciachowa, w mniemaniu niektórych ;-). Przynajmniej jest słodko. Jak w tym torcie. Klasyczne już połączenie
czekolady i
malin, w postaci skromnego
tortu. Z miękkim, murzynkowym
ciastem. Z duużą ilością
czekoladowego sosu. Tak naprawdę tort jest nieduży, jakby stworzony dla dwóch (głodnych) osób.. ;-).Składniki na ciasto:150 ml
mleka1 łyżka
masła1 łyżka ekstraktu z
wanilii3 duże
jajka200 g drobnego
cukru do wypieków175 g
mąki pszennej3 łyżki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
kakao,
sodę - wymieszać i przesiać. Odłożyć.W małym garnuszku podgrzać
mleko z
masłem, do rozpuszczenia
masła. Dodać ekstrakt w
wanilii, wymieszać.W misie miksera umieścić
jajka (całe) z
cukrem i miksować (przystawką do ubijania
białek), aż masa będzie bardzo puszysta, lekka i jasna, przez kilka minut. Po ubiciu wlewać gorące jeszcze
mleko, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto podzielić na 2 części. Formę -
serce o średnicy 23 cm - wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niego pierwszą część masy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.W taki sam sposób upiec pozostałą część ciasta (ciasto może czekać, aż pierwsza partia się upiecze; ja piekłam w ten sposób).Ciasto wystudzić (można upiec wieczór wcześniej). Blaty będą dość niskie.Masa
śmietanowo - malinowa:125 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej125 g
malin (można użyć
malin mrożonych, wcześniej je rozmrozić na bibułce)
Śmietanę kremówkę ubić do otrzymania puszystego kremu. Dodać
maliny, wymieszać przy pomocy widelca, część miażdżąc, by krem miał kolor różowy.
Czekoladowe ganache:150 ml
śmietany kremówki 36%150 g
gorzkiej czekolady (70%
kakao), połamanej na drobne kawałki1 łyżka golden
syrupu (lub płynnego
miodu)W małym garnuszku umieścić wszystkie składniki i podgrzewać, mieszając, na niedużej mocy palnika, aż poszczególne składniki się połączą i powstanie gładki sos
czekoladowy. Lekko przestudzić.Dodatkowo:125 g świeżych
malinWykonaniePierwszy blat ciasta położyć na paterze. Na niego wyłożyć krem
śmietanowo - malinowy, wyrównać. Przykryć drugim blatem
czekoladowym. Całość oblać
czekoladowym ganache, nie martwiąc się spływającą
czekoladą ;-). Udekorować
malinami.Smacznego :-).
Przepis Nigelli Lawson z 'Feast'.