ßßß
Co tu dużo mówić - na Walentynki lubię czekoladę, serca, czerwień i róż.. i wcale mi nie przeszkadza, że część komercyjna tego święta jest lekko obciachowa, w mniemaniu niektórych ;-). Przynajmniej jest słodko. Jak w tym torcie. Klasyczne już połączenie czekolady i malin, w postaci skromnego tortu. Z miękkim, murzynkowym ciastem. Z duużą ilością czekoladowego sosu. Tak naprawdę tort jest nieduży, jakby stworzony dla dwóch (głodnych) osób.. ;-).Składniki na ciasto:150 ml mleka1 łyżka masła1 łyżka ekstraktu z wanilii3 duże jajka200 g drobnego cukru do wypieków175 g mąki pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, sodę - wymieszać i przesiać. Odłożyć.W małym garnuszku podgrzać mleko z masłem, do rozpuszczenia masła. Dodać ekstrakt w wanilii, wymieszać.W misie miksera umieścić jajka (całe) z cukrem i miksować (przystawką do ubijania białek), aż masa będzie bardzo puszysta, lekka i jasna, przez kilka minut. Po ubiciu wlewać gorące jeszcze mleko, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto podzielić na 2 części. Formę - serce o średnicy 23 cm - wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niego pierwszą część masy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.W taki sam sposób upiec pozostałą część ciasta (ciasto może czekać, aż pierwsza partia się upiecze; ja piekłam w ten sposób).Ciasto wystudzić (można upiec wieczór wcześniej). Blaty będą dość niskie.Masa śmietanowo - malinowa:125 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej125 g malin (można użyć malin mrożonych, wcześniej je rozmrozić na bibułce)Śmietanę kremówkę ubić do otrzymania puszystego kremu. Dodać maliny, wymieszać przy pomocy widelca, część miażdżąc, by krem miał kolor różowy.Czekoladowe ganache:150 ml śmietany kremówki 36%150 g gorzkiej czekolady (70% kakao), połamanej na drobne kawałki1 łyżka golden syrupu (lub płynnego miodu)W małym garnuszku umieścić wszystkie składniki i podgrzewać, mieszając, na niedużej mocy palnika, aż poszczególne składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Lekko przestudzić.Dodatkowo:125 g świeżych malinWykonaniePierwszy blat ciasta położyć na paterze. Na niego wyłożyć krem śmietanowo - malinowy, wyrównać. Przykryć drugim blatem czekoladowym. Całość oblać czekoladowym ganache, nie martwiąc się spływającą czekoladą ;-). Udekorować malinami.Smacznego :-).
Przepis Nigelli Lawson z 'Feast'.