Wykonanie
Na pożegnanie z
dynią... pyszne muffiny z dodatkiem
dyniowego puree i
jabłka. Jak małe kawałeczki brownies :-). Wilgotne, mięciutkie, z soczystymi kawałkami
jabłek, nie można się od nich oderwać. Przykryte
polewą czekoladową dłużej utrzymują świeżość... Polecam!Składniki na około 10 sztuk:3/4 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1
jajko50 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowegopół szklanki drobnego
cukru do wypiekówpół szklanki puree z dyni*2 łyżki
mleka (lub więcej, w razie potrzeby)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 nieduże
jabłka, obrane i pokrojone w kostkęWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do pierwszego naczynia przesiać składniki suche:
mąkę pszenną,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cynamon. Wymieszać.W jednym naczyniu wymieszać: lekko roztrzepane
jajko,
olej,
cukier, puree z dyni,
wanilię i
mleko.Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać rózgą lub widelcem do połączenia. Dodać
jabłka pokrojone w kostkę, wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli jest trochę zbyt gęste (co może zależeć od
dyniowego puree) należy dodać kolejną łyżkę
mleka lub dwie, wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, a je uzupełnić
ciastem nieco więcej niż do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polać gęstniejącą
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:25 g
czekolady gorzkiej, posiekanej25 g
czekolady mlecznej, posiekanej50 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%1 łyżeczka
miodu lub golden
syrupuŚmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać obie posiekane
czekolady, miód/golden
syrup i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszac do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Gęstniejącym polać muffiny.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).