ßßß
 
            
         Na pożegnanie z dynią... pyszne muffiny z dodatkiem dyniowego puree i jabłka. Jak małe kawałeczki brownies :-). Wilgotne, mięciutkie, z soczystymi kawałkami jabłek, nie można się od nich oderwać. Przykryte polewą czekoladową dłużej utrzymują świeżość... Polecam!Składniki na około 10 sztuk:3/4 szklanki mąki pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1 jajko50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowegopół szklanki drobnego cukru do wypiekówpół szklanki puree z dyni*2 łyżki mleka (lub więcej, w razie potrzeby)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 nieduże jabłka, obrane i pokrojone w kostkęWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do pierwszego naczynia przesiać składniki suche: mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon. Wymieszać.W jednym naczyniu wymieszać: lekko roztrzepane jajko, olej, cukier, puree z dyni, wanilię i mleko.Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać rózgą lub widelcem do połączenia. Dodać jabłka pokrojone w kostkę, wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli jest trochę zbyt gęste (co może zależeć od dyniowego puree) należy dodać kolejną łyżkę mleka lub dwie, wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, a je uzupełnić ciastem nieco więcej niż do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polać gęstniejącą polewą czekoladową.Polewa czekoladowa:25 g czekolady gorzkiej, posiekanej25 g czekolady mlecznej, posiekanej50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%1 łyżeczka miodu lub golden syrupuŚmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać obie posiekane czekolady, miód/golden syrup i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszac do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Gęstniejącym polać muffiny.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).
Na pożegnanie z dynią... pyszne muffiny z dodatkiem dyniowego puree i jabłka. Jak małe kawałeczki brownies :-). Wilgotne, mięciutkie, z soczystymi kawałkami jabłek, nie można się od nich oderwać. Przykryte polewą czekoladową dłużej utrzymują świeżość... Polecam!Składniki na około 10 sztuk:3/4 szklanki mąki pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1 jajko50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowegopół szklanki drobnego cukru do wypiekówpół szklanki puree z dyni*2 łyżki mleka (lub więcej, w razie potrzeby)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 nieduże jabłka, obrane i pokrojone w kostkęWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do pierwszego naczynia przesiać składniki suche: mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon. Wymieszać.W jednym naczyniu wymieszać: lekko roztrzepane jajko, olej, cukier, puree z dyni, wanilię i mleko.Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać rózgą lub widelcem do połączenia. Dodać jabłka pokrojone w kostkę, wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli jest trochę zbyt gęste (co może zależeć od dyniowego puree) należy dodać kolejną łyżkę mleka lub dwie, wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, a je uzupełnić ciastem nieco więcej niż do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polać gęstniejącą polewą czekoladową.Polewa czekoladowa:25 g czekolady gorzkiej, posiekanej25 g czekolady mlecznej, posiekanej50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%1 łyżeczka miodu lub golden syrupuŚmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać obie posiekane czekolady, miód/golden syrup i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszac do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Gęstniejącym polać muffiny.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).
