Wykonanie
Jeśli Tłusty Czwartek to dla Was zbyt mało, zawsze możecie się dołączyć do dzisiejszego świętowania Dnia Pancake'a :). Tradycyjnie, jak co roku, 40 dni przed Wielką Nocą, Brytyjczycy (i kilka innych narodowości) objadają się pancakes'ami, bawią i świętują. Ostatni moment, by popuścić pasa przed Wielkim Postem ;). A Wy, ile pancakes'ów jesteście w stanie zjeść?Składniki na około 15 placków:190 g
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczenia50 g drobnego
cukru (caster sugar)1 łyżeczka
cynamonu1
jajko200 ml
mleka2 nieduże
jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach1 łyżeczka
masła, roztopionego* zamiast zwykłej
mąki i
sody i proszku można dodać 200 g self-raising
flourW naczyniu wymieszać
mąkę,
sodę, proszek,
cukier,
cynamon.
Jajko roztrzepać razem z
mlekiem, dodać do
mąki. Delikatnie wymieszać składniki. Na końcu wmieszać starte
jabłka i
masło (dodałam dodatkowo 2 łyżki
mleka).Rozgrzać patelnię. Na suchej (smażymy bez tłuszczu) formować pancakes'y. Nie będzie to trudne, ponieważ ciasto jest gęste, nie rozlewające się. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na jasny brąz (około 40 sekund do minuty z każdej strony). Jeśli na powierzchni pancakes'a ukaże się dużo pęcherzyków powietrza, przewracamy na druga stronę. Jeśli będą zbyt brązowe, zmniejszyć ogień.Podawać z
syropem klonowym, golden
syrupem,
miodem lub
czekoladą ...Smacznego :)