Wykonanie
Połączenie
czekolady i
jabłek jest doskonale znane każdemu miłośnikowi słodkich deserów. Pojawia się ono zarówno w przypadku ciast, jak i niewielkich
ciastek. Takie propozycje sprawdzają się świetnie podczas spotkań przy
kawie lub większych przyjęć, w trakcie których warto postawić na pewne przepisy.
Ciasteczka czekoladowe z kawałkami
jabłek stanowią doskonałą propozycję również na święta. Ich niewielkie wymiary pozwalają na szybkie przegryzienie bez konieczności używania widelca. Jest to świetna opcja jako deser po dużej, wigilijnej kolacji, gdy większe kawałki ciasta mogłyby stanowić nie lada wyzwanie.Przed przygotowaniem poszczególnych składników nagrzej piekarnik do 160°C. Wyjmij dużą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Może się okazać, że
ciastka nie zmieszczą się podczas jednego pieczenia. W takiej sytuacji konieczne będzie przygotowanie deseru na dwie tury.Składniki:100 g
masła,1 tabliczka
czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,155
mąki pszennej,200 g
jabłek,100 g
cukru,1
jajko,szczypta
soli,60 ml
mleka,2 g
proszku do pieczenia lub
sody oczyszczonej.Sposób przygotowania:Roztop
czekoladę w kąpieli
wodnej. Pokrój
jabłka w drobną kostkę. Przesiej
mąkę z
sodą lub
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Ubij miękkie
masło z dodatkiem
cukru przez około 5 min, dodaj
jajko i kontynuuj ubijanie przez 2-3 min. Połącz uzyskaną masę z
mąką,
proszkiem do pieczenia i
solą. Wymieszaj dokładnie, stopniowo dodając
mleko. Na koniec dorzuć
jabłka pokrojone w kostkę i przemieszaj w taki sposób, by
owoce połączyły się równomiernie z
ciastem.Nabieraj po jednej czubatej łyżce gotowej masy i przekładaj na blachę, formując niewielkie kulki. Pamiętaj o zachowaniu odpowiednich odstępów. W innym przypadku
ciastka skleją się ze sobą. Spłaszcz lekko kulki i wstaw całość do piekarnika na około 12-15 min. Kontroluj stan ciasta i nie dopuść do jego spalenia. Wyjmij w momencie, gdy brzegi
ciasteczek będą twarde, a środek – miękki i puszysty.Jeśli chcesz, możesz również dodać do masy inne składniki. Z
jabłkami idealnie zgra się
cynamon, ale ciekawą propozycją są również
pestki słonecznika czy pokruszone
orzechy. Takie dodatki nadadzą
ciasteczkom jeszcze większej chrupkości i sprawią, że staną się one nietypowym deserem na każdą okazję.
Ciastka czekoladowe stanowią idealną propozycję na święta. Niewielkie, słodkie przekąski przełamane lekko kwaśnym
jabłkiem niewątpliwie zachwycą całą rodzinę. Do takich wypieków można z powodzeniem dodać
przyprawy korzenne, które nadadzą deserowi jeszcze bardziej świąteczny charakter.
Ciastka czekoladowe z kawałkami
jabłek można również udekorować. Doskonale sprawdzą się kolorowe
pisaki lukrowe, za pomocą których stworzysz precyzyjne, świąteczne wzory. Dobrym pomysłem będzie narysowanie śnieżynek, reniferów czy motywów kojarzonych z zimowymi swetrami. Możesz także polać
ciasteczka polewą z gorzkiej lub
białej czekolady i zatopić w niej
orzechy bądź
bakalie.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ptysie-z-kremem-
czekoladowym-i-lepiacym-karmelem-pomaranczowym/