ßßß
Piotrek wypatrzył wczoraj w jednej z moich nowych książek przepysznie wyglądające muffiny z jagodami i prosił, żebym mu takie upiekła. Niestety jagód w domu nie miałam, więc obiecałam mężowi takie muffiny, gdy tylko kupię jagody lub borówki. W lodówce czekał za to koszyczek soczystych jeżyn, dzięki czemu słodki podwieczorek nas nie ominął :) Kilka minut i po domu rozszedł się cudowny zapach owoców i cynamonu, a do kawy zajadaliśmy muffiny jabłkowe z jeżynami.Muffiny są mięciutkie, wilgotne dzięki owocom i bardzo aromatyczne; wspaniałe za równo zaraz po upieczeniu, jak i dnia następnego. Chociaż wyglądają niepozornie, bardzo przyjemnie Was zaskoczą, obiecuję :)Polecam :)
* przepis z „Simply Baking” Sybil Kapoor, z małymi zmianamiSkładniki na 12 muffinów:115g niesolonego masła115g jasnego cukru muscovado150ml mleka2 jajka, roztrzepane1 jabłko250g mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka mielonego cynamonu85 – 100g jeżynWykonanie:Masło umieść wraz z cukrem w rondlu i podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Dodaj mleko oraz roztrzepane jajka, wymieszaj dokładnie.Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wraz ze skórką) i dodaj do mieszanki z mlekiem. Wymieszaj dokładnie.Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon wymieszaj i przesiej do dużej miski. Dodaj jeżyny i przemieszaj ostrożnie. Na koniec dodaj mokre składniki z jabłkiem i wymieszaj krótko łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia.Formę na muffiny wyłóż papilotkami i równo rozdziel pomiędzy nie ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 20 – 25 minut, aż wyrosną i będą sprężyste w dotyku. Wyjmij, pozostaw przez kilka minut w formie, po czym przełóż na kratkę do wystudzenia lub podawaj jeszcze lekko ciepłe.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)