ßßß Cookit - przepis na Muffiny szarlotkowe - z jabłkiem i cynamonową kruszonką

Muffiny szarlotkowe - z jabłkiem i cynamonową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Te muffiny można potraktować jako szybką do zrobienia alternatywę dla tradycyjnej szarlotki. Są mięciutkie, wilgotne, a dzięki podwójnej dawce cynamonu (w cieście i w kruszonce) - bardzo aromatyczne. Połączenie puszystego ciasta z soczystym jabłkiem oraz delikatnie chrupiącą kruszonką to prawdziwa przyjemność dla podniebienia.
Składniki na 12 muffinek
"Suche":
220 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g cukru do wypieków
szczypta cynamonu
"Mokre":
50 g masła
100 ml mleka
85 g jogurtu naturalnego
1 jajko
Dodatki:
1 duże jabłko
Kruszonka:
45 g zimnego masła
60 g mąki (użyłam tortowej typ 450)
50 g cukru do wypieków
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Muffiny:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C z termoobiegiem.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Jajko delikatnie roztrzepać
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche.
W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki mokre.
Mokrą mieszankę wlać do suchej i ostrożnie wymieszać wszystko widelcem, tylko do połączenia składników. Im więcej grudek pozostanie w surowej masie, tym upieczone muffiny będą bardziej puszyste.
Delikatnie wmieszać do masy pokrojone jabłko.
Masę rozłożyć do papilotek.
Kruszonka:
W płaskim naczyniu wymieszać mąkę, cukier i cynamon.
Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę.
Palcami rozcierać masło z resztą składników do czasu, aż powstanie substancja przypominająca wyglądem mokry piasek.
Każdą muffinkę oprószyć odrobiną kruszonki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/03/muffiny-szarlotkowe-z-jabkiem-i.html