ßßß
Ciasto, które jest idealne na podwieczorek, do herbatki. Wiem, wygląda na ciężkie i zbite, ale absolutnie takie nie jest. Wręcz przeciwnie - delikatne, miękkie, wilgotne i aromatyczne. Jedyne, co mi w nim przeszkadzało, to te małe pesteczki od niezbyt dojrzałych jeszcze jeżyn - ale za to pierwsze w tym roku z własnego ogródka, musiałam zrobić z nich ciasto :). Przepis z 'GoodFood Magazine'.Składniki:250 g mąki pszennej3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia130 g jasnego cukru muscovado175 g masłapół łyżeczki cynamonu2 łyżki cukru demerara1 małe jabłko, nieobrane, stare na tarce aż do ogryzka2 duże jajka, roztrzepaneskórka otarta z cytryny225 g jeżynDo miski przesiać mąkę, proszek i sodę. Dodać masło, cukier muscovado i rozetrzeć palcami jak na kruszonkę. Odłożyć 5 łyżek tej kruszonki na posypkę; do posypki dodatkowo wmieszać cynamon i cukier demerara, odstawić.Starte jabłko wymieszać z jajkami i skórką z cytryny. Miksturę wmieszać do ciasta, wymieszać (ciasto będzie bardzo gęste - takie ma być). Delikatnie wmieszać 3/4 jeżyn.Keksówkę o wymiarach dolnych 21 x 10,5 cm wysmarować masłem, posypać kaszą manną.Wlać do niej ciasto, na górę kładąc pozostałe jeżyny. Na końcu wyłożyć posypkę.Piec w temperaturze 180ºC przez 1 h 20 minut (tak, tak długo :). Po 50 minutach pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Piec do tzw. suchego patyczka (piekłam około 10 minut dłużej niż zalecany czas). Studzić najpierw w formie, potem na kratce.Smacznego :)