ßßß Cookit - przepis na Marlenka

Marlenka

nazwa

Wykonanie

Marlenka - piękne imię, pyszne ciasto! Popularne w Czechach ciasto ormiańskie, które bardzo przypomina naszego miodownika. To bogaty w miód przekładaniec składający się z kilku blatów ciasta przełożonych słodkim kajamkowym kremem. Ciasto można długo przechowywać, a miodowe blaty miękną z każdym dniem by w końcu po kilku dniach rozpływać się w ustach. Smaku całości dopełnia czekoladowa polewa i połówki orzechów. Polecam :-).
Składniki na ciasto:
120 g masła
80 g cukru pudru
1 duże jajko
150 g płynnego miodu*
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać miód i zmiksować, do połączenia. Dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną i zmiksować. Powinna powstać miękka i plastyczna masa /jeśli jest zbyt sucha należy dodać odrobinę miodu i zmiksować do otrzymania gładkiego, miękkiego ciasta/.
Otrzymane ciasto podzielić na 5 równych cześci. Z każdej części rozwałkować cienki placek na wielkość blachy 20 x 30 cm posmarowanej wcześniej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie naprawdę cieniutkie i czasami trzeba wylepiać blachę ciastem - tak ma być. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut lub do zarumienienia się ciasta. Tak samo postąpić z każdym z kawałków ciasta. Wyjąć, wystudzić. Można pozostawić na 2 dni w wilgotnym pomieszczeniu, by blaty lekko zmiękły.
Krem kajmakowy:
1 opakowanie (40 g) budyniu bez cukru (np. waniliowego)
500 ml mleka
250 g masła
400 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Z 500 ml mleka i budyniu w proszku ugotować budyń. Przełożyć do miseczki, a na powierzchnię budyniu położyć folię spożywczą i wystudzić, do temperatury pokojowej /budyń można ugotować dzień wcześniej/.
W misie miksera umieścić masło i utrzeć. Dodać masę kajmakową z puszki i utrzeć, do połączenia. Stopniowo, w kilku turach dodawać wystudzony budyń i ucierać, do połączenia i powstania gładkiego kremu.
Powstały krem podzielić na 4 równe części oraz pozostawić odrobinę do posmarowania boków ciasta.
Polewa czekoladowa (ganache):
80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
110 g gorzkiej czekolady
Polewę przygotować przed samym wyłożeniem na ciasto.
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać do niej posiekaną czekoladę i pozostawić na 2 minuty, nie mieszając. Potem zamieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić, by polewa lekko zgęstniała.
Wykonanie:
Blaty miodowe przełożyć kremem kajmakowym, nie smarując wierzchu ciasta. Pozostawionym kremem posmarować boki ciasta. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, następnie niewelkie obciążenie (np. jedną książkę ;-) i odstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Po tym czasie wyjąć do temperatury pokojowej na 24 godziny. Ciasto już zmięknie i będzie dobre do jedzenia, a po 3 - 4 dniach jeszcze lepsze :-).
Przed samym podaniem polać polewą czekoladową i wyrównać. Podawać w temperaturze pokojowej.
*Jeśli miód jest w stanie stałym należy go roztopić i lekko przestudzić.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/marlenka