Wykonanie
Marlenka - piękne imię, pyszne ciasto! Popularne w Czechach ciasto ormiańskie, które bardzo przypomina naszego miodownika. To bogaty w
miód przekładaniec składający się z kilku blatów ciasta przełożonych słodkim kajamkowym kremem. Ciasto można długo przechowywać, a
miodowe blaty miękną z każdym dniem by w końcu po kilku dniach rozpływać się w ustach. Smaku całości dopełnia
czekoladowa polewa i połówki
orzechów. Polecam :-).Składniki na ciasto:120 g
masła80 g
cukru pudru1 duże
jajko150 g płynnego
miodu*450 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać
miód i zmiksować, do połączenia. Dodać przesianą
mąkę pszenną wymieszaną z
sodą oczyszczoną i zmiksować. Powinna powstać miękka i plastyczna masa /jeśli jest zbyt sucha należy dodać odrobinę
miodu i zmiksować do otrzymania gładkiego, miękkiego ciasta/.Otrzymane ciasto podzielić na 5 równych cześci. Z każdej części rozwałkować cienki placek na wielkość blachy 20 x 30 cm posmarowanej wcześniej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie naprawdę cieniutkie i czasami trzeba wylepiać blachę
ciastem - tak ma być. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut lub do zarumienienia się ciasta. Tak samo postąpić z każdym z kawałków ciasta. Wyjąć, wystudzić. Można pozostawić na 2 dni w wilgotnym pomieszczeniu, by blaty lekko zmiękły.Krem kajmakowy:1 opakowanie (40 g) budyniu bez
cukru (np.
waniliowego)500 ml
mleka250 g
masła400 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Z 500 ml
mleka i budyniu w proszku ugotować
budyń. Przełożyć do miseczki, a na powierzchnię budyniu położyć folię spożywczą i wystudzić, do temperatury pokojowej /budyń można ugotować dzień wcześniej/.W misie miksera umieścić
masło i utrzeć. Dodać masę kajmakową z puszki i utrzeć, do połączenia. Stopniowo, w kilku turach dodawać wystudzony
budyń i ucierać, do połączenia i powstania gładkiego kremu.Powstały krem podzielić na 4 równe części oraz pozostawić odrobinę do posmarowania
boków ciasta.
Polewa czekoladowa (ganache):80 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%110 g
gorzkiej czekoladyPolewę przygotować przed samym wyłożeniem na ciasto.W małym garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać do niej posiekaną
czekoladę i pozostawić na 2 minuty, nie mieszając.
Potem zamieszać, do uzyskania gładkiego sosu
czekoladowego. Lekko przestudzić, by polewa lekko zgęstniała.Wykonanie:Blaty
miodowe przełożyć kremem kajmakowym, nie smarując wierzchu ciasta. Pozostawionym kremem posmarować boki ciasta. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, następnie niewelkie obciążenie (np. jedną książkę ;-) i odstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Po tym czasie wyjąć do temperatury pokojowej na 24 godziny. Ciasto już zmięknie i będzie dobre do jedzenia, a po 3 - 4 dniach jeszcze lepsze :-).Przed samym podaniem polać
polewą czekoladową i wyrównać. Podawać w temperaturze pokojowej.*Jeśli
miód jest w stanie stałym należy go roztopić i lekko przestudzić.Smacznego :-).