Wykonanie
Ponieważ właściwie już weekend, a weekendy rządzą się swoimi prawami i nawet noworoczne diety im nie straszne, mam dla Was przepis na tort. W zasadzie taki trochę zwykły, bo tylko
czekolada,
wanilia, jeszcze trochę
czekolady… ;)Blaty tego
tortu to grubiutkie, intensywnie
waniliowe ciasto ucierane z kawałkami
czekolady, które pachnie, jak nasze ulubione
ciasteczka z drobinkami
czekolady . Zuzia, przywiedziona do kuchni ich zapachem, początkowa była przekonana, że ją wkręcam i na pewno gdzieś ukrywam świeżo upieczone
ciastka :)Do przełożenia
tortu użyłam kremu
maślanego na bazie
bezy włoskiej. Trochę wbrew sobie, szczerze mówiąc, bo ja jednak nigdy do końca nie umiałam się do takich kremów przekonać i tylko sprawdzonego
czekoladowego używałam od czasu do czasu do większych
tortów lub pod masę
cukrową. Okazało się jednak, że taki krem nie tylko przygotowuje się, wbrew pozorom, bardzo łatwo, to jeszcze doskonale się trzyma i bardzo, bardzo dobrze smakuje, dzięki szczodremu dodatkowi domowego ekstraktu z
wanilii. Naprawdę trudno się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka.Tort najlepiej przygotować dzień lub nawet dwa wcześniej, żeby wszystko zdążyło się przegryźć, co uwydatni jego wspaniały smak i zapach. Pamiętajcie tylko, żeby wyjąć go z lodówki minimum pół godziny przed podaniem, żeby krem zdążył nieco zmięknąć.Polecam :)Składniki na okrągłą formę o średnicy 20cm:Ciasto:225g miękkiego niesolonego
masła1 szklanka drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii4 duże
jajka2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soliokoło 200g
mlecznej czekolady, posiekanej dość drobnoKrem
maślany:3 duże
białka1 szklanka drobnego
cukru335g miekkiego niesolonego
masła, pokrojonego w nieduże kawałki2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiDodatkowo:100g
gorzkiej czekolady 70%
kakao100ml
śmietany kremówkiWykonanie:Zacznij od przygotowania blatów ciasta.Przygotuj dwie okrągłe formy o średnicy 20cm – boki wysmaruj
masłem i oprósz
mąką, a dno wyłóż papierem do pieczenia.**Miękkie
masło utrzyj z
cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodawaj pojedynczo
jajka, ucierając dokładnie po każdym. Następnie wmieszaj ekstrakt
waniliowy.
Mąkę wymieszaj z
proszkiem do pieczenia oraz
solą i dodawaj stopniowo do masy
maślanej, miksując krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj posiekaną
czekoladę i jeszcze raz krótko zmiksuj.Tak przygotowane ciasto rozlej równo pomiędzy dwie przygotowane wcześniej formy i wyrównaj szpatułką lub łyżką, zwilżając ją nieco, jeśli ciasto będzie się kleić. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piecz przez około 25 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczone ciasto pozostaw przez kilka minut w formie, po czym delikatnie oddziel od brzegów formy i przełóż ostrożnie na kratkę do studzenia.**Jeśli nie posiadasz dwóch takich samych foremek, możesz piec blaty ciasta po kolei, druga porcja spokojnie
poczeka na swoją kolej w misce.Podczas gdy ciasto stygnie, zajmij się przygotowaniem kremu
maślanego.
Białka i
cukier umieść w dużej żaroodpornej misce i ubijaj przez chwilę, aż się nieco spienią. Następnie ustaw miskę nad garnkiem z wrzącą
wodą i ubijaj wszystko dalej, aż powstanie gęsta, lśniąca piana, a
cukier całkowicie się rozpuści (zajęło mi to około 5 minut). Sprawdzaj co jakiś czas, rozcierając nieco piany pomiędzy palcami, nie powinno być w niej czuć drobinek
cukru.Zdejmij misę z garnka i ubijaj dalej, na średnich obrotach miksera, aż piana i misa całkowicie wystygną. Następnie, cały czas ucierając, zacznij dodawać po kawałku miękkie
masło i miksuj do całkowitego połączenia. Na koniec wmieszaj do masy
wanilię.Tak przygotowanym kremem przełóż i udekoruj tort. Około 1/3 wyłóż pomiędzy blaty ciasta, a resztą pokryj brzegi i wierzch, starając się wyrównać je jak najlepiej, żeby były gładkie. Najlepiej co jakiś czas zanurzać szpatułkę w gorącej wodzie, osuszać i taką rozgrzaną rozprowadzać krem.Na koniec przygotuj polewę.
Czekoladę posiekaj drobno i zalej podgrzaną kremówką (nie zagotowaną). Odstaw na chwilę, po czym wymieszaj dokładnie, aż polewa będzie gładka i błyszcząca. Odstaw na kilkanaście minut, żeby nieco zgęstniała.Gotową polewę nakładaj łyżeczką najpierw na brzegi ciasta, pozwalając jej spływać gdzieniegdzie, a resztę rozprowadź na wierzchu.Przechowuj tort w lodówce i krój ogrzanym nożem.Smacznego :)