ßßß
Składniki na keksówkę (25x7cm):125g masła100g gorzkiej czekolady155ml wody12g kakao0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej168g cukru (dałam mniej)0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii1 duże jajko120g mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniawiększa szczypta soliDodatkowo:szklanka malinSkładniki polewy (ja nie robiłam):ok. 130-150 g czekoladykilka łyżek śmietany kremówkiWykonanie:Masło, czekoladę, wodę, kakao, kawę i cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić na 15-20 min do ostudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do czekoladowej mieszanki dodać, ekstrakt i jajko, zmiksować. Dodać mąkę. Miksować około minuty aż masa stanie się gładka. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub do keksówki, posypać równomiernie malinami. Piec przez około 40-50min w temp. 170 stopni C. Czekoladę podgrzewać ze śmietanką na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przed polaniem ciasta, schłodzić polewę.
/wydrukuj przepis/