ßßß Cookit - przepis na Kostka malinowo - czekoladowa

Kostka malinowo - czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Czekoladowe ciasto i mus malinowy - taki duet w sezonie na maliny trzeba przygotować choć raz :-). Duża, familijna porcja ciasta w postaci zgrabnej kostki. Ciasto jest zdominowane przez smak czekolady (to ciasto dla czekoholików!), wybierzmy więc czekoladę dobrej jakości. Maliny idealnie przełamują smak ciasta. Ciasto najlepiej się spisze na wszelkie imprezy, również te pod chmurką - to wiele porcji pysznego deseru. Klasyka, która nie może się znudzić!
Składniki na ciasto czekoladowe:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g masła
80 g gorzkiej czekolady, posiekanej
2/3 szklanki kakao
3 duże jajka
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.
W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do lekkości i puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie ubić (tą samą końcówką miksera). Dodawać kwaśną śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Wysoką formę prostokątną o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto przelać do formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Składniki na mus malinowy:
650 g malin, świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru
1 opakowanie galaretki malinowej (na 500 ml wody)
470 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
200 g malin, świeżych lub mrożonych - dodatkowo, jako dodatek do musu
Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka – nie będą potrzebne. Malinowe puree z powrotem postawić na palnik i podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z malin. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Dodać 200 g dodatkowych malin i delikatnie wymieszać. Warstwę musu malinowego wylać na wystudzone ciasto czekoladowe. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem ozdobić sosem czekoladowym i porwanymi na cząstki malinami.
30 ml śmietany kremówki 36%
30 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej
Oba składniki umieścić w małym garnuszku na minimalnym palniku, lekko podgrzać, do roztopienia się czekolady. Wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego (lub do woreczka), odciąć róg i ozdobić ciasto.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-malinowo-czekoladowa