Wykonanie
Mega
czekoladowe ciasto z
wiśniami z
nalewki, które dostałam w prezencie. Do ciasta "zabierałam" się od lata, ale ciągle mi coś nie pasowało. A to pogoda, za oknem, była za ładna, na tak
czekoladowe ciasto, a to
wiśnie już nie były dostępne, a to coś tam...Aż do dnia, kiedy dostałam słoik
wiśni z
nalewki. Wiedziałam co z nimi zrobię. Ciasto jest mega, mega
czekoladowe ! Idealne dla czekoholików . Wilgotny i lekko zbity
biszkopt, do tego
czekoladowy krem z
gorzkiej czekolady i
wiśnie.

'mega
czekoladowe ciasto z kremem z
gorzkiej czekolady i z
wiśniami z nalewki'Składniki:* ciasto:- 200g
mąki pszennej- 175g
masła- 2
jajka- 140g
śmietany 18%- 40g
kakao- 2 łyżki dżemu/konfitury (użyłam
konfitury śliwkowej)- 150g
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1 łyżka esencji waniliowej* krem:- 200g
gorzkiej czekolady- 200ml
śmietany kremówki- 2-3 łyżki
cukru pudru* dodatkowo:

Masło pokroić na mniejsze kawałki.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
kakao przesiać do miski. Dodać miękkie
masło,
śmietanę,
jajka,
cukier,
dżem i esencję
waniliową. Zmiksować na gładką masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.55 minut (do tzw."suchego patyczka") ,w temperaturze 180C (termoobieg). Po upieczeniu, ciasto lekko przestudzić w formie. Następnie wyjąć na kratkę i wystudzić. Przeciąć na dwa blaty.
Czekoladę połamać na kawałki i dodać do
śmietany. Miskę ze
śmietaną i
czekoladą umieścić na garnku z
wodą i rozpuścić w kąpieli
wodnej. Wystudzić. Wsadzić do lodówki, żeby masa się schłodziła (na ok 30-45 minut - uważać, żeby masa się nie zbiła!). Przełożyć do miski i ubić na sztywno, dodając pod koniec
cukier puder.
Wiśnie wyjąć z
nalewki i odcedzić. Przekroić na połówki. Ułożyć na ciasto. Przykryć 3/4 masą
czekoladową, na to drugi blat ciasta i pozostała masa.Schłodzić.Smacznego!




* przepis (z moimi modyfikacjami) pochodzi z bloga 'Przepisy Aleksandry'