Wykonanie
Ciasteczka te są przepyszne, a podczas pieczenia po domu unosi się wspaniały zapach
wanilii... I - choć tego po nich nie widać - są niezwykle kruche i delikatne. Duże znaczenie ma użycie dobrej jakości
cukru waniliowego, niemal tak duże jak wybór np. dobrego
masła do
ciasteczek maślanych. A naprawdę warto je upiec, polecam.Składniki na około 25 - 30
ciastek:115 g
masła, w temperaturze pokojowej50 g
cukru z prawdziwą
wanilią np. z domowego przepisu1
jajko, roztrzepane1/4 łyżeczki ekstraktu z
wanilii200 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej3 łyżki
mąki ziemniaczanejDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekagruby
cukier do posypaniaW misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Wbić
jajko i ekstrakt z
wanilii, dalej ucierając. Dodać
mąkę pszenną, proszek,
sodę oraz
skrobię i zmiksować/wyrobić. Ciasto powinno być mięciutkie, nie klejące. Owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Blat oprószyć
mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 3mm, wycinać
ciasteczka, delikatnie przenosić je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (są bardzo delikatne i miękkie, najlepiej podważać je szerokim nożem lub szpatułką).
Jajko roztrzepać z
mlekiem. Posmarować
ciastka, posypać
cukrem. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu studzić na kratce.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'The cookie and biscuit bible'.