ßßß
 
            
         Ciasteczka te są przepyszne, a podczas pieczenia po domu unosi się wspaniały zapach wanilii... I - choć tego po nich nie widać - są niezwykle kruche i delikatne. Duże znaczenie ma użycie dobrej jakości cukru waniliowego, niemal tak duże jak wybór np. dobrego masła do ciasteczek maślanych. A naprawdę warto je upiec, polecam.Składniki na około 25 - 30 ciastek:115 g masła, w temperaturze pokojowej50 g cukru z prawdziwą wanilią np. z domowego przepisu1 jajko, roztrzepane1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii200 g mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej3 łyżki mąki ziemniaczanejDodatkowo:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mlekagruby cukier do posypaniaW misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Wbić jajko i ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. Dodać mąkę pszenną, proszek, sodę oraz skrobię i zmiksować/wyrobić. Ciasto powinno być mięciutkie, nie klejące. Owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Blat oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 3mm, wycinać ciasteczka, delikatnie przenosić je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (są bardzo delikatne i miękkie, najlepiej podważać je szerokim nożem lub szpatułką).Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować ciastka, posypać cukrem. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu studzić na kratce.Smacznego :-).
Ciasteczka te są przepyszne, a podczas pieczenia po domu unosi się wspaniały zapach wanilii... I - choć tego po nich nie widać - są niezwykle kruche i delikatne. Duże znaczenie ma użycie dobrej jakości cukru waniliowego, niemal tak duże jak wybór np. dobrego masła do ciasteczek maślanych. A naprawdę warto je upiec, polecam.Składniki na około 25 - 30 ciastek:115 g masła, w temperaturze pokojowej50 g cukru z prawdziwą wanilią np. z domowego przepisu1 jajko, roztrzepane1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii200 g mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej3 łyżki mąki ziemniaczanejDodatkowo:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mlekagruby cukier do posypaniaW misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Wbić jajko i ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. Dodać mąkę pszenną, proszek, sodę oraz skrobię i zmiksować/wyrobić. Ciasto powinno być mięciutkie, nie klejące. Owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Blat oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 3mm, wycinać ciasteczka, delikatnie przenosić je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (są bardzo delikatne i miękkie, najlepiej podważać je szerokim nożem lub szpatułką).Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować ciastka, posypać cukrem. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu studzić na kratce.Smacznego :-). Przepis pochodzi z 'The cookie and biscuit bible'.
Przepis pochodzi z 'The cookie and biscuit bible'.