ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka mocno waniliowe z posypką cukrową

Ciasteczka mocno waniliowe z posypką cukrową

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka te są przepyszne, a podczas pieczenia po domu unosi się wspaniały zapach wanilii... I - choć tego po nich nie widać - są niezwykle kruche i delikatne. Duże znaczenie ma użycie dobrej jakości cukru waniliowego, niemal tak duże jak wybór np. dobrego masła do ciasteczek maślanych. A naprawdę warto je upiec, polecam.
Składniki na około 25 - 30 ciastek:
115 g masła, w temperaturze pokojowej
50 g cukru z prawdziwą wanilią np. z domowego przepisu
1 jajko, roztrzepane
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
gruby cukier do posypania
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Wbić jajko i ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. Dodać mąkę pszenną, proszek, sodę oraz skrobię i zmiksować/wyrobić. Ciasto powinno być mięciutkie, nie klejące. Owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Blat oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 3mm, wycinać ciasteczka, delikatnie przenosić je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (są bardzo delikatne i miękkie, najlepiej podważać je szerokim nożem lub szpatułką).
Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować ciastka, posypać cukrem. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu studzić na kratce.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'The cookie and biscuit bible'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-mocno-waniliowe-z-posypka-cukrowa