Wykonanie
Ostatnie tygodnie obfitowały w większe i mniejsze wydarzenia. Najpierw chorowałyśmy z Zuzią, później była przeprowadzka, a zaraz po niej wyjazd na wakacje u dziadków. Całe to zamieszanie sprawiło, że pieczenie ciast musiało pójść w odstawkę i nawet Mąż już troszkę narzekał, że do
kawy dostaje tylko jakieś kupne
herbatniki ;PNa szczęście najgorsze już za nami i teraz pozostaje się cieszyć piękną pogodą w Polsce oraz tym, że Zuzik ma babcie, dziadków oraz cały zastęp cioć i wujków, którzy z ogromną ochotą bawią się z naszą małą rozbójniczką, pozostawiając mi sporo czasu i swobody na nadrabianie zaległości :)Na dobry początek mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące
ciasteczka czekoladowe, które powstały z okazji odnalezienia w czasie przeprowadzki resztek
masła orzechowego, o którym kompletnie zapomniałam :))
Ciasteczka wyszły dokładnie takie, jak lubię – chrupkie z wierzchu, leciutko ciągnące w środku, uroczo popękane… takie prawdziwie domowe.
Masło orzechowe czuć wyraźnie, ale sakiem dominującym jest
czekolada, więc jej wielbiciele będą zadowoleni.Polecam :)Składniki na około 30
ciasteczek:160g miękkiego niesolonego
masła65g
masła orzechowego, gładkiego100g
cukru muscovado100g drobnego
cukru do wypieków1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1 duże
jajkoWykonanie:
Masło otrzyj z
cukrami, aż będzie puszyste. Dodaj
masło orzechowe i wymieszaj dokładnie.Wbij
jajko, dodaj ekstrakt
waniliowy i zmiksuj do połączenia (masa raczej nie powinna się zważyć, ale nic nie szkodzi, jeśli tak się stanie).Na koniec dodaj suche składniki. miksuj na średnich obrotach, aż masa będzie jednolita.Z masy rób kulki wielkości
orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko.Piecz w temperaturze 190°C przez około 10 – 12 minut, uważając, by się nie przypaliły, bo
ciastka będą gorzkie.
Ciastka mogą sprawiać wrażenie niedopieczonych, ale pozostawione przez 5 – 7 minut na blasze stwardnieją.Wystudź całkowicie na kratce.
Najlepiej smakują z
mlekiem :)Smacznego :)