ßßß
Świeżo zielone amerykańskie ciasteczka whoopie pies przygotowane specjalnie z okazji Dnia Świętego Patryka, który już za kilka dni. Jeśli świętujecie a może nawet z tej okazji macie dzień wolnego, możecie upiec żabiaste ciasteczka (jak nazwały je moje dzieci ;-). Ciastka są miękkie, to małe puszyste poduszeczki z kremem. Miłego dnia!Składniki na około 15 - 17 ciastek (podwójnych):120 g masła170 g drobnego cukru do wypieków1 duże jajko230 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 szklanki i 1 łyżka mleka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel ulubionego aromatuodrobina barwnika w żelu/paście np. Wilton 'leaf green'Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, proszek do pieczenia - wymieszać i przesiać; odłożyć.W misie miksera utrzeć masło i cukier do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Dodać jajko, wanilię, barwnik spożywczy i ucierać do całkowitego połączenia. Masa maślana może się na tym etapie zwarzyć, lecz nie ma to wpływu na wypiek końcowy. Dodać przesiane suche składniki, mleko i wymieszać szpatułką. Nie za długo, tylko do połączenia się składników.Blachę wyłożyć matą teflonową lub papierem do pieczenia. Można również wykorzystać specjalną blachę z wgłębieniami na whoopie pies (wysmarować ją wcześniej masłem i oprószyć mąką).Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (tylka nie jest konieczna) i wyciskać na blachę porcje o wielkości około 1 łyżki ciasta. Ciasto można również wykładać łyżką. Pomiędzy ciastkami pozostawić odstępy, sporo rosną.Piec w temperaturze 175ºC przez około 12 - 15 minut. Wyjąć, przestudzić przez 5 minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę.Do przełożenia:piankowy krem marshmallow fluff np. z domowego przepisuWystudzone ciastka przełożyć 1 łyżeczką kremu. Nie nakładać zbyt dużo kremu - ciasteczka będą się 'rozjeżdżać'.Smacznego :-).