ßßß Cookit - przepis na Zielone whoopie pies

Zielone whoopie pies

nazwa

Wykonanie

Świeżo zielone amerykańskie ciasteczka whoopie pies przygotowane specjalnie z okazji Dnia Świętego Patryka, który już za kilka dni. Jeśli świętujecie a może nawet z tej okazji macie dzień wolnego, możecie upiec żabiaste ciasteczka (jak nazwały je moje dzieci ;-). Ciastka są miękkie, to małe puszyste poduszeczki z kremem. Miłego dnia!
Składniki na około 15 - 17 ciastek (podwójnych):
120 g masła
170 g drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki i 1 łyżka mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel ulubionego aromatu
odrobina barwnika w żelu/paście np. Wilton 'leaf green'
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia - wymieszać i przesiać; odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło i cukier do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Dodać jajko, wanilię, barwnik spożywczy i ucierać do całkowitego połączenia. Masa maślana może się na tym etapie zwarzyć, lecz nie ma to wpływu na wypiek końcowy. Dodać przesiane suche składniki, mleko i wymieszać szpatułką. Nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Blachę wyłożyć matą teflonową lub papierem do pieczenia. Można również wykorzystać specjalną blachę z wgłębieniami na whoopie pies (wysmarować ją wcześniej masłem i oprószyć mąką).
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (tylka nie jest konieczna) i wyciskać na blachę porcje o wielkości około 1 łyżki ciasta. Ciasto można również wykładać łyżką. Pomiędzy ciastkami pozostawić odstępy, sporo rosną.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 12 - 15 minut. Wyjąć, przestudzić przez 5 minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę.
Do przełożenia:
piankowy krem marshmallow fluff np. z domowego przepisu
Wystudzone ciastka przełożyć 1 łyżeczką kremu. Nie nakładać zbyt dużo kremu - ciasteczka będą się 'rozjeżdżać'.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/zielone-whoopie-pies