ßßß

100 gramów miękkiego masła0,5 szklanki nasion sezamu1 szklanka mąki pszennej0,5 szklanki cukru (świetny będzie brązowy)1 łyżka cukru z wanilią1 jajo0,5 łyżeczki proszku do pieczeniadodatkowo:1/3 szklanki sezamu do obtaczania ciasteczek0,5 szklanki nasion sezamu uprażyć na suchej patelni, uwaga, by się nie przypaliły, mają się tylko leciutko przyrumienić i wydobyć z siebie aromat.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, schłodzonym sezamem i cukrami, dodać masło, jajo, zagnieść kruche ciasto.Z całości odrywać niewielkie kawałki, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w pozostałym (nieuprażonym) sezamie, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm.Ciasteczka można odrobinę spłaszczyć dłonią, ale tylko troszkę.Czynność powtarzać do wykończenia ciasta i sezamu.Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 - 22 minut (funkcja góra - dół bez termoobiegu) do zyskania blado złotego koloru.