ßßß
Krem marshmallow fluff przygotowałam celowo. Nie wyobrażam sobie tych ciasteczek z innym nadzieniem. Oczywiście, można je przełożyć innym delikatnym kremem, nutellą na nawet powidłami śliwkowymi, ale CHOĆ RAZ trzeba je spróbować w wersji z kremem piankowym :-). Whoopie pies to delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka, choć bardziej małe kawałki ciasta. Nie bez kozery zostały przecież nazwane 'pies' (l.mn. od ang. słowa 'pie' - ciasto, placek). Sposób ich przygotowania nie różni się więc niczym od ciasta na babeczki - to zwykłe ciasto ucierane. Warto upiec, by się przekonać, czy przypadną nam do gustu :-).P.S. dzieci je kochają!Składniki na około 15 - 17 ciastek (podwójnych):120 g masła170 g drobnego cukru do wypieków1 duże jajko170 g mąki pszennej60 g kakaopół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1/4 szklanki mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - wymieszać i przesiać; odłożyć.W misie miksera utrzeć masło i cukier do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Dodać jajko i ucierać do całkowitego połączenia. Masa maślana może się na tym etapie zwarzyć, lecz nie ma to wpływu na wypiek końcowy. Dodać przesiane suche składniki, mleko i wymieszać szpatułką. Nie za długo, tylko do połączenia się składników.Blachę wyłożyć matą teflonową lub papierem do pieczenia. Można również wykorzystać specjalną blachę z wgłębieniami na whoopie pies (wysmarować ją wcześniej masłem i oprószyć mąką).Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (tylka nie jest konieczna) i wyciskać na blachę porcje o wielkości około 1 łyżki ciasta. Ciasto można również wykładać łyżką. Pomiędzy ciastkami pozostawić odstępy, sporo rosną.Piec w temperaturze 175ºC przez około 12 - 15 minut. Wyjąć, przestudzić przez 5 minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę.Do przełożenia:piankowy krem marshmallow fluff np. z domowego przepisuWystudzone ciastka przełożyć 1 łyżeczką kremu. Nie nakładać zbyt dużo kremu - ciasteczka będą się 'rozjeżdżać'.Smacznego :-).