Wykonanie
Wczorajszy Pancake Tuesday, czyli naleśnikowy wtorek świętowaliśmy nie tylko ulubionymi naleśnikami z nutellą, ale też
ciasteczkami… a dokładnie całą górą przepysznych
ciastek :)Najpierw były jasne, mocno słodkie z czekoladowymi
groszkami, które smakowały bardzo dobrze, ale jednak czegoś im brakowało. Gdy więc już się z nimi uporałam, zrobiłam drugie podejście i, zmieniwszy nieco przepis, upiekłam
ciastka podwójnie
czekoladowe, które natychmiast podbiły nasze
serca. Dobrze, że Piotrek wywiózł dziś większość do pracy, bo obawiam się, że spędziłabym dzień przy
kawie i
ciasteczku ;)
Ciastka są wspaniałe – w sam raz słodkie, chrupiące, z dużymi kawałkami
białej czekolady, którą mój Mąż tak uwielbia. Przygotowuje się je w kilka minut, a zjada jeszcze szybciej ;)Polecam :)* przepis z książeczki „Food lovers. Cookies”, z moimi zmianamiSkładniki na około 50 dużych
ciastek:225g miękkiego niesolonego
masła150g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego170ml słodzonego
mleka skondensowanego350g
mąki pszennej30g ciemnego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody200g
białej czekolady, posiekanej z grubszaWykonanie:
Masło utrzyj z
cukrem na puch. Dodaj
wanilię oraz
mleko skondensowane i zmiksuj dokładnie.Do masy
maślanej wsyp
mąkę,
kakao, proszek oraz
sodę, zmiksuj do powstania jednolitej masy. Na koniec dodaj posiekaną
czekoladę i jeszcze raz krótko wymieszaj.Z masy rób kulki wielkości mniej więcej
orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu dużych odstępów, gdyż
ciastka dość mocno rozlewają się przy pieczeniu.Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż
ciastka lekko wyrosną, popękają i zaczną się rumienić, ale wciąż będą miękkie w dotyku. Wyjmij z piekarnika i zostaw na blasze przez około 2 – 3 minuty, by stwardniały, po czym przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)