ßßß
 
            
         Wczorajszy Pancake Tuesday, czyli naleśnikowy wtorek świętowaliśmy nie tylko ulubionymi naleśnikami z nutellą, ale też ciasteczkami… a dokładnie całą górą przepysznych ciastek :)Najpierw były jasne, mocno słodkie z czekoladowymi groszkami, które smakowały bardzo dobrze, ale jednak czegoś im brakowało. Gdy więc już się z nimi uporałam, zrobiłam drugie podejście i, zmieniwszy nieco przepis, upiekłam ciastka podwójnie czekoladowe, które natychmiast podbiły nasze serca. Dobrze, że Piotrek wywiózł dziś większość do pracy, bo obawiam się, że spędziłabym dzień przy kawie i ciasteczku ;)Ciastka są wspaniałe – w sam raz słodkie, chrupiące, z dużymi kawałkami białej czekolady, którą mój Mąż tak uwielbia. Przygotowuje się je w kilka minut, a zjada jeszcze szybciej ;)Polecam :)* przepis z książeczki „Food lovers. Cookies”, z moimi zmianamiSkładniki na około 50 dużych ciastek:225g miękkiego niesolonego masła150g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu waniliowego170ml słodzonego mleka skondensowanego350g mąki pszennej30g ciemnego kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody200g białej czekolady, posiekanej z grubszaWykonanie:Masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj wanilię oraz mleko skondensowane i zmiksuj dokładnie.Do masy maślanej wsyp mąkę, kakao, proszek oraz sodę, zmiksuj do powstania jednolitej masy. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i jeszcze raz krótko wymieszaj.Z masy rób kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu dużych odstępów, gdyż ciastka dość mocno rozlewają się przy pieczeniu.Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż ciastka lekko wyrosną, popękają i zaczną się rumienić, ale wciąż będą miękkie w dotyku. Wyjmij z piekarnika i zostaw na blasze przez około 2 – 3 minuty, by stwardniały, po czym przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)
Wczorajszy Pancake Tuesday, czyli naleśnikowy wtorek świętowaliśmy nie tylko ulubionymi naleśnikami z nutellą, ale też ciasteczkami… a dokładnie całą górą przepysznych ciastek :)Najpierw były jasne, mocno słodkie z czekoladowymi groszkami, które smakowały bardzo dobrze, ale jednak czegoś im brakowało. Gdy więc już się z nimi uporałam, zrobiłam drugie podejście i, zmieniwszy nieco przepis, upiekłam ciastka podwójnie czekoladowe, które natychmiast podbiły nasze serca. Dobrze, że Piotrek wywiózł dziś większość do pracy, bo obawiam się, że spędziłabym dzień przy kawie i ciasteczku ;)Ciastka są wspaniałe – w sam raz słodkie, chrupiące, z dużymi kawałkami białej czekolady, którą mój Mąż tak uwielbia. Przygotowuje się je w kilka minut, a zjada jeszcze szybciej ;)Polecam :)* przepis z książeczki „Food lovers. Cookies”, z moimi zmianamiSkładniki na około 50 dużych ciastek:225g miękkiego niesolonego masła150g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu waniliowego170ml słodzonego mleka skondensowanego350g mąki pszennej30g ciemnego kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody200g białej czekolady, posiekanej z grubszaWykonanie:Masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj wanilię oraz mleko skondensowane i zmiksuj dokładnie.Do masy maślanej wsyp mąkę, kakao, proszek oraz sodę, zmiksuj do powstania jednolitej masy. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i jeszcze raz krótko wymieszaj.Z masy rób kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu dużych odstępów, gdyż ciastka dość mocno rozlewają się przy pieczeniu.Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż ciastka lekko wyrosną, popękają i zaczną się rumienić, ale wciąż będą miękkie w dotyku. Wyjmij z piekarnika i zostaw na blasze przez około 2 – 3 minuty, by stwardniały, po czym przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)
