ßßß Cookit - przepis na Daktylowe ciasteczka owsiane bez cukru

Daktylowe ciasteczka owsiane bez cukru

nazwa

Wykonanie

Daktylowe ciasteczka owsiane to kolejna odsłona ciastek z wykorzystaniem płatków owsianych. W tej wersji zamiast cukru wykorzystałam miód, a białą mąkę pszenną zamieniłam na pełnoziarnistą. Ciasteczka nie są dietetyczne, gdyż zawierają masło, ale są na pewno zdrową i energetyczną przekąską, którą warto mieć pod ręką, kiedy dopadnie nas głód.
Z podanego przepisu upiekłam 15 sztuk, jedno ciasteczko ma około 100 kalorii.
Inne przepisy na ciasteczka z płatkami owsianymi znajdziecie tutaj:
- owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia
- ciastka z płatków owsianych
- kuleczki z płatków owsianych
Składniki:
150g płatków owsianych górskich
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g miodu
50g masła
50g daktyli
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
- masło i miód podgrzać, aż się rozpuszczą, ostudzić
- daktyle sparzyć, pokroić na dość dużą kostkę
- do miski przełożyć płatki owsiane, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, miód z masłem oraz jajko, składniki wymieszać razem, aż utworzy się lepka i zwarta masa
- masę krótko schłodzić (będzie się łatwiej porcjować) lub od razu formować ciasteczka, zanurzając dłonie w zimnej wodzie, co zapobiegnie klejeniu się masy
- formować kuleczki (u mnie wyszło ich 15), a następnie spłaszczać je i układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- ciasteczka piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia
- ciasteczka tuż po upieczeniu mogą być lekko miękkie, po ostygnięciu stwardnieją
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/04/daktylowe-ciasteczka-owsiane-bez-cukru.html