ßßß
Składniki:150g płatków owsianych górskich50g mąki pszennej pełnoziarnistej50g miodu50g masła50g daktyli1 jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:- masło i miód podgrzać, aż się rozpuszczą, ostudzić- daktyle sparzyć, pokroić na dość dużą kostkę- do miski przełożyć płatki owsiane, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, miód z masłem oraz jajko, składniki wymieszać razem, aż utworzy się lepka i zwarta masa- masę krótko schłodzić (będzie się łatwiej porcjować) lub od razu formować ciasteczka, zanurzając dłonie w zimnej wodzie, co zapobiegnie klejeniu się masy
- formować kuleczki (u mnie wyszło ich 15), a następnie spłaszczać je i układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- ciasteczka piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia- ciasteczka tuż po upieczeniu mogą być lekko miękkie, po ostygnięciu stwardnieją