Wykonanie
Daktylowe ciasteczka owsiane to kolejna odsłona
ciastek z wykorzystaniem
płatków owsianych. W tej wersji zamiast
cukru wykorzystałam
miód, a białą
mąkę pszenną zamieniłam na pełnoziarnistą.
Ciasteczka nie są dietetyczne, gdyż zawierają
masło, ale są na pewno zdrową i energetyczną przekąską, którą warto
mieć pod ręką, kiedy dopadnie nas głód.Z podanego przepisu upiekłam 15 sztuk, jedno
ciasteczko ma około 100 kalorii.Inne przepisy na
ciasteczka z
płatkami owsianymi znajdziecie tutaj:- owsiane kuleczki z
cynamonem bez pieczenia-
ciastka z
płatków owsianych- kuleczki z
płatków owsianychSkładniki:150g
płatków owsianych górskich50g
mąki pszennej pełnoziarnistej50g
miodu50g
masła50g
daktyli1
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWykonanie:-
masło i
miód podgrzać, aż się rozpuszczą, ostudzić-
daktyle sparzyć, pokroić na dość dużą kostkę- do miski przełożyć
płatki owsiane, przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia, ekstrakt z
wanilii,
miód z
masłem oraz
jajko, składniki wymieszać razem, aż utworzy się lepka i zwarta masa- masę krótko schłodzić (będzie się łatwiej porcjować) lub od razu formować
ciasteczka, zanurzając dłonie w zimnej wodzie, co zapobiegnie klejeniu się masy
- formować kuleczki (u mnie wyszło ich 15), a następnie spłaszczać je i układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia-
ciasteczka piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia-
ciasteczka tuż po upieczeniu mogą być lekko miękkie, po ostygnięciu stwardnieją