Wykonanie
Kokosowe ciasteczka owsiane są szybkie w przygotowaniu, więc polecam je każdemu, kto lubi małe wypieki z dodatkiem
płatków owsianych.
Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, z lekko
kokosowym smakiem. Nie zawierają w składzie
mąki, lecz jej brak nie czyni
ciastek dietetycznymi, gdyż
masło czy słodka
śmietanka są również dość kaloryczne. Nie przeszkadza to jednak zajadać się takimi
ciasteczkami, o ile nie jesteśmy na diecie i nie liczymy każdej spożytej kalorii.Z poniższego przepisu przygotowałam 20 niezbyt dużych
ciasteczek .

Składniki:100g (1 szklanka)
płatków owsianych50g (1/2 szklanki)
wiórków kokosowych60ml (1/4 szklanki)
śmietanki 30%50g
masła1
jajko2 łyżki
cukru z
wanilią1 łyżka
miodu
Wykonanie:-
masło,
śmietankę i
cukier podgrzać w rondelku do roztopienia się
masła- mieszankę zdjąć z ognia, wsypać
wiórki kokosowe, wymieszać, lekko ostudzić- masę
kokosową zmiksować blenderem tak, by nieco rozdrobnić wiórki (niekoniecznie całkiem)- do masy kokosowej wsypać
płatki owsiane, dodać
miód i
jajko, składniki wymieszać- masa powinna być lepka, z przewagą
płatków owsianych (jeśli jest zbyt mokra/tłusta, należy dosypać więcej
płatków)

- z masy formować w dłoni kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać dłonią-
ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut do lekkiego zrumienienia-
ciasteczka tuż po upieczeniu są lekko miękkie z wierzchu i takie pozostają po ostygnięciu
Kokosowe ciasteczka owsiane można przygotować bez dodatku
cukru, zamieniając go na nieco większą ilość
miodu w przepisie. Przechowywane w zamkniętym pojemniku jeszcze bardziej zmiękną, ale nie są to kruche
ciasteczka, więc w niczym to nie przeszkadza. W przepisie najlepiej wykorzystać zwykłe
płatki owsiane (nie błyskawiczne), gdyż będą one lepiej wyczuwalne w strukturze
ciasteczek.