ßßß
Składniki:100g (1 szklanka) płatków owsianych50g (1/2 szklanki) wiórków kokosowych60ml (1/4 szklanki) śmietanki 30%50g masła1 jajko2 łyżki cukru z wanilią1 łyżka miodu
Wykonanie:- masło, śmietankę i cukier podgrzać w rondelku do roztopienia się masła- mieszankę zdjąć z ognia, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać, lekko ostudzić- masę kokosową zmiksować blenderem tak, by nieco rozdrobnić wiórki (niekoniecznie całkiem)- do masy kokosowej wsypać płatki owsiane, dodać miód i jajko, składniki wymieszać- masa powinna być lepka, z przewagą płatków owsianych (jeśli jest zbyt mokra/tłusta, należy dosypać więcej płatków)
- z masy formować w dłoni kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać dłonią- ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut do lekkiego zrumienienia- ciasteczka tuż po upieczeniu są lekko miękkie z wierzchu i takie pozostają po ostygnięciu
Kokosowe ciasteczka owsiane można przygotować bez dodatku cukru, zamieniając go na nieco większą ilość miodu w przepisie. Przechowywane w zamkniętym pojemniku jeszcze bardziej zmiękną, ale nie są to kruche ciasteczka, więc w niczym to nie przeszkadza. W przepisie najlepiej wykorzystać zwykłe płatki owsiane (nie błyskawiczne), gdyż będą one lepiej wyczuwalne w strukturze ciasteczek.