Wykonanie
Inspirację do przygotowania tego dania znalazłam w pracy. Konkretnie na biurku kolegi. Jeszcze konkretniej - w jego pojemniczku na drugie śniadanie tudzież pierwszy obiad. Pojemniczek ten, wypełniony niewątpliwą fantazją i talentem kulinarnym jego małżonki, dzień po dniu skrywa w sobie niebanalne propozycje często intrygujące dla nas - zwykłych zjadaczy
chleba (zagryzających go czasami
mozzarellą z
pomidorem,
płatkami owsianymi,
jogurtem z
bananem, nieśmiertelnymi pierogami z biurka na przeciwko, dietetyczną
bułką z nutellą czy
chlebkiem waza z
majonezem;)Co ciekawe
Asia (znaczy się autorka zawartości wspomnianego pojemnika) twierdzi, iż zasadniczo to gotować nie lubi. Zaskakujące to stwierdzenie u kogoś, kto jest w stanie wyczarować tak oryginalne i apetyczne dania! Jak widać w kuchennych popisach nie jest konieczne
serce do gotowania. Ten mały deficyt kulinarnych uczuć z nawiązką rekompensuje miłość do adresata/adresatów kuchennych eksperymentów!Ale my tu gadu-gadu a ristotto stygnie! Przejdźmy zatem do konkretów:

Do przygotowania użyć możesz:1 podwójny
filet z kurczaka (u Asi była to polędwiczka wieprzowa)3
buraki200 gram
ryżu (zasadniczo do risotto zalecany jest
ryż arborio, ja dodałam ciemny)1
cebula4 ząbki
czosnku4 cm korzenia
imbirusok z 1/2
cytryny50 gram
parmezanusól,
pieprz,odrobina
curryolej,
woda (ewentualnie
bulion czy
czerwone wino)Zacznij od przygotowania
buraków. Obierz je, zetrzyj na tarce o grubych oczkach,
skrop sokiem z cytryny, wrzuć do garnka i zalej taką ilością
wody, by w pełni je zakrywała. Wstaw i gotuj dodając niewielką ilość
soli. Podczas, gdy
buraki będą się gotować na małym ogniu, zajmij się resztą.
Mięso pokrój w kostkę, dopraw
solą i
curry (opcjonalnie - jeśli lubisz tą
przyprawę), wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oliwy i smaż na złoty kolor.
Cebulę posiekaj w kostkę,
imbir obierz i zetrzyj na tarce,
czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj te składniki do zrumienionego
mięsa, chwilę podsmaż razem a następnie wsyp
ryż. Zamieszaj a gdy
ryż zrobi się szklisty, zalej całość
wywarem z gotującymi się
burakami. Patelnię przykryj i gotuj na małym ogniu często mieszając. Gdy
ryż wchłonie cały płyn a nie będzie jeszcze dostatecznie miękki, podlewaj go dodatkową porcją
wody, ewentualnie
bulionu czy
wina. Do prawie miękkiego
ryżu dodaj starty
parmezan, dopraw do smaku
solą i pierzem.