Wykonanie
Walentynki za nami. Na okoliczność tego romantycznego/komercyjnego/uroczego/plastikowego/słodkiego/ogłupiającego (nie potrzebne skreślić) "święta" w necie zaroiło się od walentynkowych przepisów. Wśród nich prym
wiodą krewetki prężące się apetycznie niemal we wszystkich odsłonach - poczynając od
masła z
czosnkiem i
pietruszką na
czekoladowej polewie kończąc. Równie imponująco i intrygująco prezentują się
ostrygi,
małże i królewski skorupiak -
homar.U mnie tak wykwintnie nie będzie -
póki co oczywiście - bo przecież wszystko ciągle przed nami;)A na tą chwilę:

Składniki:4 szt
jajko0,5 szt
papryka kolorowa4 szt
parówki1 łyżka
masło1 łyżka
oliwa z oliwekdo smaku
szczypiorekdo smaku
sóldo smaku
pieprz1 kromka
chlebNa patelni rozgrzewamy łyżkę
masła i łyżkę
oliwy z oliwek. Kromkę
chleba kroimy w kostkę.
Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy dwa krążki, usuwając ziarna nasienne.
Parówki przecinamy wzdłuż na połowę, pozostawiając około 2 cm do końca. Rozkładamy ją od góry, odchylając połówki na zewnątrz ku dołowi, końce łącząc wykałaczką i formując
serce, tak jak na poniższym zdjęciu:

Na patelnię wkładamy krążki
papryki i
parówkowe serca. Po minucie
serca przekręcamy na drugą stronę, do wewnątrz wkładając kosteczki
chleba. Chwilę podpiekamy
chlebowe kostki przewracając je na różne strony, po minucie wbijamy na nie
jajko.
Paprykę przewracamy na drugą stronę i również wbijamy w nią
jajko. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku.Przykrywamy pokrywką i smażymy do momentu,gdy zetnie się
białko i częściowo
żółtko (według preferencji:) Posypujemy posiekanym
szczypiorkiem bądź
koperem i przekładamy na talerze.

Śniadanko za nami, a propozycja na popołudnie to prosta i pyszna odsłona pizzy
salami, która z pewnością podsyci apetyt na romantyczny wieczór:)Pizza
salami
Składniki:160 g
woda,4 łyżki
oliwa z oliwek,30 g
drożdże,1 łyżeczka
cukier,300 g
mąka,0,5 łyżeczka
Sól,250 g
ketchup pikantny,500 g
pieczarki,150 g
salami w plastrach,150 g
ser salami paprykowo-pomidorow,1 szt
cebula czerwona,0,5 szt
cebula biała,0,3 szt
czosnek,2 szt
pomidor,1 szt
papryka czerwona,1 łyżka
masło,do smaku
tymianekW misce kruszymy
drożdże i zalewamy je ciepłą
wodą, dodajemy łyżeczkę
cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki
oliwy z oliwek,
mąkę i
sól. Wyrabiamy ciasto do gładkości i odstawiamy na czas przygotowywania
pieczarek.
Pieczarki myjemy, ogonki kroimy w kostkę, kapelusze w plastry.
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła i łyżkę
oliwy z oliwek, wrzucamy
cebulę, gdy się zeszkli dodajemy
pieczarki i posiekany w plasterki
czosnek. Dodajemy do smaku
sól,
pieprz i mieloną
paprykę. Całość dusimy do momentu odparowania
wody z
pieczarek.Ciasto rozkładamy na dużą blachę, smarujemy
ketchupem (ilość wg upodobań),następnie przekładamy na nią gorące, uduszone
pieczarki. Na warstwie
pieczarek układamy plastry
salami. Obieramy
pomidory ze skórki, kroimy je w kostkę, układamy na warstwie
salami wraz z podobnie pokrojoną
papryką. Dodajemy świeże listki
tymianku. Ostatnią warstwę stanowi
ser salami, najlepiej w wersji smakowej (
paprykowo-
pomidorowy,
ziołowy).Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut.Jeszcze tylko walentynkowe dekoracje (
serca wycięte z
czerwonej papryki) i pizza jest gotowa do podania:)