ßßß Cookit - przepis na Jajko w walentynkowej odsłonie

Jajko w walentynkowej odsłonie

nazwa

Wykonanie

Walentynki za nami. Na okoliczność tego romantycznego/komercyjnego/uroczego/plastikowego/słodkiego/ogłupiającego (nie potrzebne skreślić) "święta" w necie zaroiło się od walentynkowych przepisów. Wśród nich prym wiodą krewetki prężące się apetycznie niemal we wszystkich odsłonach - poczynając od masła z czosnkiem i pietruszką na czekoladowej polewie kończąc. Równie imponująco i intrygująco prezentują się ostrygi, małże i królewski skorupiak - homar.
U mnie tak wykwintnie nie będzie - póki co oczywiście - bo przecież wszystko ciągle przed nami;)
A na tą chwilę:
Składniki:
4 szt jajko
0,5 szt papryka kolorowa
4 szt parówki
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa z oliwek
do smaku szczypiorek
do smaku sól
do smaku pieprz
1 kromka chleb
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Kromkę chleba kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy dwa krążki, usuwając ziarna nasienne. Parówki przecinamy wzdłuż na połowę, pozostawiając około 2 cm do końca. Rozkładamy ją od góry, odchylając połówki na zewnątrz ku dołowi, końce łącząc wykałaczką i formując serce, tak jak na poniższym zdjęciu:
Na patelnię wkładamy krążki papryki i parówkowe serca. Po minucie serca przekręcamy na drugą stronę, do wewnątrz wkładając kosteczki chleba. Chwilę podpiekamy chlebowe kostki przewracając je na różne strony, po minucie wbijamy na nie jajko.
Paprykę przewracamy na drugą stronę i również wbijamy w nią jajko. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Przykrywamy pokrywką i smażymy do momentu,gdy zetnie się białko i częściowo żółtko (według preferencji:) Posypujemy posiekanym szczypiorkiem bądź koperem i przekładamy na talerze.
Śniadanko za nami, a propozycja na popołudnie to prosta i pyszna odsłona pizzy salami, która z pewnością podsyci apetyt na romantyczny wieczór:)
Pizza salami
Składniki:
160 g woda,
4 łyżki oliwa z oliwek,
30 g drożdże,
1 łyżeczka cukier,
300 g mąka,
0,5 łyżeczka Sól,
250 g ketchup pikantny,
500 g pieczarki,
150 g salami w plastrach,
150 g ser salami paprykowo-pomidorow,
1 szt cebula czerwona,
0,5 szt cebula biała,
0,3 szt czosnek,
2 szt pomidor,
1 szt papryka czerwona,
1 łyżka masło,
do smaku tymianek
W misce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto do gładkości i odstawiamy na czas przygotowywania pieczarek. Pieczarki myjemy, ogonki kroimy w kostkę, kapelusze w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i posiekany w plasterki czosnek. Dodajemy do smaku sól, pieprz i mieloną paprykę. Całość dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek.
Ciasto rozkładamy na dużą blachę, smarujemy ketchupem (ilość wg upodobań),następnie przekładamy na nią gorące, uduszone pieczarki. Na warstwie pieczarek układamy plastry salami. Obieramy pomidory ze skórki, kroimy je w kostkę, układamy na warstwie salami wraz z podobnie pokrojoną papryką. Dodajemy świeże listki tymianku. Ostatnią warstwę stanowi ser salami, najlepiej w wersji smakowej (paprykowo-pomidorowy, ziołowy).
Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut.
Jeszcze tylko walentynkowe dekoracje (serca wycięte z czerwonej papryki) i pizza jest gotowa do podania:)
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/02/walentynkowe-akcenty-kulinarne.html