Wykonanie
Choroba dopadła i mnie, nie ma mocnych, tydzień uciekł na leczeniu siebie i dzieci. Najważniejsze, że znowu mam siłę gotować i jedzenie smakuję. Po tak długiej przerwie miałam ochotę na domową pizzę. Z dzieciństwa pamiętam taką puszystą z mnóstwem farszu. Dziś zrobiłam na cienkim cieście z naszymi ulubionymi składnikami. Ciasto bardzo szybko się robi, praktycznie w 40 minut mamy gotową upieczoną pizze. Ciasto jest chrupiące i bardzoooooo szybkoooo znika :)

SKŁADNIKI:z tego
zrobi się dwie pizze o średnicy ok 35-40 cm

3 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej
wody0,5 kostki
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwyFARSZ(użyłam tych składników, ale równie dobrze można wykorzystać to co lubimy )
pieczarki 3 szt
czerwona cebula 1 małą sztukę
papryka czerwona 0,5 szt
pomidorki koktajlowe 10 szt
tymianek 4 gałązkiopakowanie
mozzareli w wiórkach
pierś z kurczaka (pół)
przyprawa mieszanka
bazylia,
czosnek,
pomidorsól ,
pieprz świeżo zmielony
oliwa do smażenia piersi
keczup (użyłam domowego)
rukolapapier do pieczenia

SPOSÓB WYKONANIA :- do miski wrzucamy rozkruszone
drożdże, zalewamy letnią
wodą wsypuję
cukier , mieszam drewnianą łyżką, aby
drożdże się rozpuściły, odstawiam na 5 minut- po tym czasie dodaję przesianą
mąkę i resztę składników, mieszam i wyrabiam na jednolitą masę ( gdy wydaję nam się za suche dodajemy jeszcze odrobinę
wody, odstawiam na 30 minut- w tym czasie przygotowuję sobie farsz- rozgrzewam patelnię z
oliwą dodaję pokrojone piersi w paseczki
solę,
pieprzę , dodaję
przyprawy mieszanki
bazylii,
czosnku,
pomidora odsmażam krótko-
paprykę,
grzyby myję kroję w paseczki-
cebulę obieram i również kroję w paseczki-
pomidorki,
tymianek myję- gdy ciasto już urosło uderzam pięścią, aby odgazować, kroję na pół- każdy osobno rozwałkuję, rozciągam w postać koła-układam na papierze do pieczenia-nagrzewam piekarnik do 240 stopni wraz z blachą- na ciasto nakładam domowy
przecier pomidorowy na to
pieczarki,
paprykę,
piersi z kurczaka,
pomidorki, posypuje
przyprawą (mieszanka
bazylii,
czosnku,
pomidora)posypuję
mozzarelą i świeżym
tymiankiem
- wsuwam wraz z papierem do pieczenia do piekarnika na gorącą blachę- piekę 8-10 minut- po tym czasie wsuwam kolejną-
daję jej odparować, polewam ulubionym sosem w moim przypadku domowym
keczupem, dodaję
rukoli i można zajadać :)

Smacznego