Wykonanie



Choć moja rodzinka sie trochę krzywi na pizze z
mąki pełnoziarnistej to i tak zjadają. Moja pizza wychodzi raczej cienka bo taką wolimy chociaż na zdięciu wglada n grubszą :)Składniki na ciasto300 g
mąki pełnoziarnistejok. 1 szkl. ciepłej
wody50 g
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 łyżka
oliwysólSkładniki na sospuszka
pomidorów krojonychpół
cebuli2 zabki
czosnkusól,
pieprzzioła prowansalskieświeża
bazyliasyrop z agawy,
keczup (opcjonalnie)Wykonanie sosu
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
czosnek miażdżymy, przesmażamy na łyżce
oliwy aż
cebula się zeszkli, wlewamy
pomidory z puszki, gotujemy ok. 10 minut od czsu do czsu mieszjąc, przyprawiamy
ziołami solą i
pieprzem na koniec dodajemy pokrojoną
bazylię, studzimy.Dodatki na pzze2 kulki
mozzarelikawałek
sera z niebieską pleśniąkilka
pieczarek1
czerwona cebulazioła prowansalskiekilka listków
rukoli na upieczoną pizzęWykonanieW wyrabianiu ciasta jak zwykle pomógł mi thermomix. Nie czekam aż ciasto wyrośnie tylko od razu rozwałkowuję je na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia, następnie rozsmarowuję sos a na nim rozkładam składniki pokrojone w plastry a
cebulę w piórka, obsypuję
ziołami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika piekę ok. 30 minut w 170 stopniach. Na upieczoną pizze układam
rukolę.Dodatki na pizze mogą być różne i zależne od upodobań np.:
oliwki,
szynka,
ananas,
kurczak, różne gatunki seów.