ßßß


Choć moja rodzinka sie trochę krzywi na pizze z mąki pełnoziarnistej to i tak zjadają. Moja pizza wychodzi raczej cienka bo taką wolimy chociaż na zdięciu wglada n grubszą :)Składniki na ciasto300 g mąki pełnoziarnistejok. 1 szkl. ciepłej wody50 g drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżka oliwysólSkładniki na sospuszka pomidorów krojonychpół cebuli2 zabki czosnkusól, pieprzzioła prowansalskieświeża bazyliasyrop z agawy, keczup (opcjonalnie)Wykonanie sosuCebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek miażdżymy, przesmażamy na łyżce oliwy aż cebula się zeszkli, wlewamy pomidory z puszki, gotujemy ok. 10 minut od czsu do czsu mieszjąc, przyprawiamy ziołami solą i pieprzem na koniec dodajemy pokrojoną bazylię, studzimy.Dodatki na pzze2 kulki mozzarelikawałek sera z niebieską pleśniąkilka pieczarek1 czerwona cebulazioła prowansalskiekilka listków rukoli na upieczoną pizzęWykonanieW wyrabianiu ciasta jak zwykle pomógł mi thermomix. Nie czekam aż ciasto wyrośnie tylko od razu rozwałkowuję je na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia, następnie rozsmarowuję sos a na nim rozkładam składniki pokrojone w plastry a cebulę w piórka, obsypuję ziołami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika piekę ok. 30 minut w 170 stopniach. Na upieczoną pizze układam rukolę.Dodatki na pizze mogą być różne i zależne od upodobań np.:oliwki, szynka, ananas, kurczak, różne gatunki seów.