ßßß
Oto moje dwa ulubione przepisy na chińszczyznę. Sposób przyprawienia mięsa zależy od nas, tak samo jak dobór warzyw.Więcej w sprawie podstaw Kuchni Chińskiej, którą uwielbiam znajdziecie tutaj.Składniki:pól kilo wołowiny2 duże marchewki1 świeża papryczka chilli2 papryki o różnych kolorach- najlepiej zielona i żółtaszpinak całe liścieczosnek4 cm świeżego imbiruryżsłodki sos chilisos sojowy jasny i ciemnyocet ryżowy jasnyocet ryżowy ciemnywino ryżowe chińskie lub wytrawne cherryolej sezamowyolej z orzeszków arachidowychpieprz czarny lub czerwonypapryczka chili w płatkachUwaga!sos sojowy jasny - przyprawianie gotowych potrawsos sojowy ciemny - do gotowania i marynowania
Przygotowanie:Marynata do mięsa (10minut w lodówce): do pokrojonego w cienkie ok 5cm paski dodajemy odrobinę sosu sojowego ciemnego, pieprzu,papryczki chili w płatkach i papryki słodkiej oraz 1 łyżkę octu ryżowego jasnego - zmiękczy mięso.Warzywa : z papryczkę chili pozbywamy się włókien oraz ziarenek ze środka(zostawiany je jeśli chcemy mieć mega ostre mięso) i kroimy bardzo drobno. Papryki kroimy w słupki, a z marchwi na obieraczce robimy cienkie długie plastry. Ścieramy imbir.Wołowina na ostro: - smażymy na większym ogniu -rozgrzewamy woka po około minucie wlewamy olej arachidowy ok. 1/4 szklanki jak się rozgrzeje dodajemy mięso z marynatą, ok 1 łyżkę octu ryżowego białego i czarnego, papryczkę chili i imbir, gdy mięso zbrązowieje dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę 2 ząbki i jedna nakrętkę wina ryżowego. Po około 6 minutach dodajemy kilka kropel oleju sezamowego i sosu sojowego jasnego. Próbujemy mięso, gdy jest jędrne i dobre w środku przekładamy do osobnego naczynia. Na ponownie rozgrzany wok z olejem arachidowym dajemy marchew i szpinak i pozostałe 2cm startego imbiru (przyprawiamy sosem sojowym ciemnym, octem ryżowym białym, winem ryżowym, czosnkiem 2 ząbki, pieprzem) po ok 5 minutach dodajemy paprykę i po ok 3min. przyprawiamy wszystko tak jak mięso(olej sezamowy, sos sojowy jasny). Łączymy wszystko z mięsem w razie potrzeby doprawiamy do ostrości papryczką chili, pieprzem.Podajemy z ryżem. Smacznego!!(gdy tylko zrobię w najbliższym czasie to danie zamieszczę zdjęcia;))Rada! należy bardzo uważać ze świeżą papryczką chili i najlepiej przyrządzać ją w rękawiczkach tak aby niej sok nie przedostał się do oczu, ust, ranek czy zadrapań. Następnie dokładnie umyć ręce. Podobno gdy pali nas po daniach ostrych winno się je popijać napojami alkoholowymi lub zagryzać chlebem, ponieważ neutralizują częściowo ostrość.
Kurczak z warzywamiPrzyrządzamy go praktycznie z takimi samymi przyprawami jak wołowinę - tylko bez świeżej papryczki chilli(oczywiście jeśli ktoś chce zjeść to danie na ostro można dodać). Dodajemy tylko więcej warzyw - więc dwukrotnie zwiększa nam się ilość przypraw i dodatków w fazie smażenia warzyw.Dodatkowe składniki:mąka kukurydzianawarzywa wedle uznania ja preferuje kapustę 1/4 główki, po pół papryki zielonej i zółtej, kukurydza, pieczarki, marchew, brokuł,szpinakKapustę i paprykę szatkujemy w drobne paski, pieczarki w grubsze talarki, brokuł rozdrobnione główki, a marchew cienkie długie plastry(z obieraczki j.w.).
Po usmażeniu mięsa i odłożeniu go w osobne naczynie - smażymy warzywa w następującej kolejności kapusta, marchew,pieczarki,szpinak a na końcu papryka, brokuł i kukurydza. Zagęszczamy sos rozrobiona z wodą mąką kukurydzianą (jest ona lżejsza niż maka ziemniaczana i nada "połysku" daniu)Dania możemy udekorować kolendrą, kiełkami lub natką pietruszki.Pamiętajmy,iż aby warzywa w tych daniach się nie paliły muszą być dobrze oblepione olejem, więc w trakcie dodawania kolejnych warzyw możemy w razie potrzeby dodać oleju, a następnie niewielka ilość wody .Smacznego!