ßßß
Uwielbiam takie potrawy - są pożywne i szybkie!Niestety nie miałam przez ten dzień dostępu do aparatu i zdjęcia są zrobione telefonem;)Najpierw przygotowanie mięsa i marynata.Mięso winno poleżeć w temperaturze pokojowej ok 10-15min. - będzie bardziej miękkie. Oczywiście polędwica byłaby rewelacyjna, ale ze względu na swoja nie atrakcyjną cenę - ja wykorzystałam kawałek wołowiny z antrykotu;) Mięso kroimy w cieniutkie plastry i marynujemy ok 15 minut (możemy dłużej).
Marynata: na pół kilo wołowiny6 ząbków czosnku1cm imbiru1 papryczka chili bez nasioneksos sojowypieprz białySkładniki:0,5 kg wołowiny0,5 kg pieczarek lub boczniaków0,5 kg świeżego szpinaku6 ząbków czosnku1cm imbiru1 papryczka chili bez nasioneksos sojowypieprz białyocet ryżowyolej sezamowy i arachidowywino ryżowemakaron ryżowy,biały, gruby, który musimy gotować 2-3 min
Przygotowanie:Przygotowujemy sobie duży talerz lub miskę.I etapNa woku podsmażamy mięso,aż zbrązowieje z dodatkiem octu ryżowego, oleju sezamowego oraz nakrętki wina ryżowego. Po podsmażeniu mięso ściągamy z woka. Dosłownie kilka minutII etapNa sosie podsmażamy pieczarki lub boczniaki w polówkach - tak aby puściły wodę, ale się nie przesmażyły - możemy dodać odrobinę sosu sojowego i oleju arachidowego lub sezamowego. Wyjmujemy z woka.III etapGotujemy makaron oraz na woku podgotowujemy z solą lub sosem sojowym szpinak, tak aby zmiękł - polewamy go odrobina oleju sezamowegoNa talerz wykładamy makaron, następnie szpinak, pieczarki i na końcu mięso. Możemy wykończyć danie świeżą dymka, papryczką chili lub kolendrą.Pozdrawiam;)