Wykonanie

Fantastyczna przekąska, idealna na każda okazję. Jak przyjdą goście, jak leniwie przerzucamy kanały w telewizorze, jak leżymy w pełnym słońcu w ogrodzie, czy w ogóle kiedy tylko chcemy. Jeżeli lubicie
brukselkę to tę pokochacie. Jeśli macie do niej
opory to jest szansa, że ta wam jednak posmakuje. Bo jest naprawdę dobra. Ciasto na
piwie,
przyprawy, sposób przygotowania... To wszystko sprawia, że zyskuje ona zupełnie nowy smak. Jak zrobicie to
dajcie znać w komentarzu, ciekaw jestem waszej reakcji. Ja część zjadłem od
razy na ciepło oglądając "Teksańską maskarę piłą mechaniczną" i pijąc
piwo. Idealne połączenie :) No może poza tym filmem... Jeżeli jeszcze go nie oglądaliście to dobrze, jesteście bogatsi o 1,5 godziny. Jeżeli jednak niestety straciliście czas to łączę się z
wami w
bólu... :)250 g niezbyt dużych główek
brukselki3/4 szklani
jasnego piwaszklanka
mąki pszennej4 łyżki
maślanki2 szczypty
proszku do pieczeniajajko2 ząbki
czosnkułyżeczka uprażonego
sezamuolej do głębokiego smażenia
cynamonsól,
pieprzGotujemy garnek
wody, delikatnie słodzimy i solimy.
Brukselkę myjemy, odcinamy końcówkę i w miejscu końcówki lekko nacinamy na krzyż - w ten sposób pozbywamy się goryczki z
brukselki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5-8 minut. Odcedzamy, dokładnie osuszamy, studzimy. Z
piwa,
maślanki,
mąki,
proszku do pieczenia i
jajka ukręcamy ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Możemy nie wlewać od razu wszystkich płynów. Możemy regulować nimi gęstość ciasta, na tyle by oblepiło
brukselkę w trakcie zamaczania. Doprawiamy
solą,
cynamonem, zmiażdżonym w wyciskarce
czosnkiem i
sezamem. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku (dużo
oleju, tak żeby cała
brukselka była zakryta), nabijamy po jednej
brukselce na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w cieście. Oblepiamy dokładnie
brukselkę. I zanurzamy w gorącym
oleju. Trzymamy około minuty. I tak po kolei z każdą
brukselką. Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć.Podajemy koniecznie z
sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem
jogurtowym (gęsty
jogurt naturalny ucieramy do smaku z utartym
imbirem,
sokiem z cytryny, wasabi i siekaną
kolendrą).Smacznego!