Wykonanie
            Racuchy można zrobić na drożdżach, albo z 
proszkiem do pieczenia. Ja robię i tak i tak, ale dziś akurat zrobiłam tę drugą wersję. Do tego 
jabłka z 
cynamonem i mamy klasykę gatunku, w nieco zdrowszej odsłonie, bo z 
mąki pełnoziarnistej. Raz dwa trzy i przepyszne, 
śniadaniowe Pełnoziarniste racuchy z 
jabłkami gotowe.Składniki:Szklanka 
mąki pszennejSzklanka 
mąki pszennej pełnoziarnistej½ szklanki 
mleka2/3 szklanki 
maślankiJajko2 łyżki drobnego 
cukru trzcinowegoŁyżeczka 
cynamonuŁyżeczka 
proszku do pieczeniaSzczypta 
soli2 średniej wielkości 
jabłkaOlej do smażeniaGęsty 
jogurt naturalnyWykonanie:
Jajko z 
cukrem ubijamy mikserem, dodajemy 
mleko z 
maślanką i mieszamy. Dodajemy obie 
mąki, szczyptę 
soli, 
cynamon i 
proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno 
mieść konsystencję gęstej 
śmietany, jak jest zbyt gęste, to dolewamy ciut więcej 
mleka. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone na kawałki 
jabłka.Na patelni z rozgrzanym 
olejem smażymy placki, aż zarumienią się z obu stron. Po usmażeniu, nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.Podajemy z gęstym 
jogurtem naturalnym.


