Wykonanie
Mój ulubiony sposób podawania polędwiczek. Delikatne
mięso otoczone złocistym
ciastem naleśnikowym z dodatkiem
piwa. Szybkie i proste w wykonaniu. Podałam je z
ziemniakami pieczonym w piekarniku z
czosnkiem i
zieloną fasolką szparagową.Składnikipolędwiczka wieprzowa, 1 sztuka
jasne piwo, 0,5 szklanki
jajko, 1 sztuka
mąka pszenna, 1 czubata szklanka
olej, 1 łyżka
sól,
pieprzSposób przygotowania1. Z
piwa,
jajka,
oleju i
mąki zrobić ciasto. Powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Przyprawić
solą i
pieprzem.2. Polędwiczkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Lekko rozbić palcami. Przyprawić
solą i
pieprzem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na pół godziny.3. Każdy plaster
mięsa obtoczyć w cieście. Smażyć na mocno rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.