ßßß Cookit - przepis na Piwoszki - Buszująca w kuchni

Piwoszki - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Mój ulubiony sposób podawania polędwiczek. Delikatne mięso otoczone złocistym ciastem naleśnikowym z dodatkiem piwa. Szybkie i proste w wykonaniu. Podałam je z ziemniakami pieczonym w piekarniku z czosnkiem i zieloną fasolką szparagową.
Składniki
polędwiczka wieprzowa, 1 sztuka
jasne piwo, 0,5 szklanki
jajko, 1 sztuka
mąka pszenna, 1 czubata szklanka
olej, 1 łyżka
sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Z piwa, jajka, oleju i mąki zrobić ciasto. Powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Przyprawić solą i pieprzem.
2. Polędwiczkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Lekko rozbić palcami. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na pół godziny.
3. Każdy plaster mięsa obtoczyć w cieście. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/piwoszki